La primera gran convocatòria per la resposta a la sentència del procés, del Tsunami Democràtic, va mobilitzar milers de persones a la T1 de l’aeroport del Prat. L’acció es va comunicar a través d’un missatge a les xarxes socials. Poc després, la plataforma ha anunciat que ha distribuït una aplicació telefònica per continuar informat de les futures mobilitzacions. La pregunta és, però, qui hi ha darrere d’aquest fenomen? Els experts diuen que és molt difícil seguir la seva pista i que “és la primera vegada que s’utilitza una eina capaç de desestabilitzar règims democràtics“, afirma Enric Luján, expert en seguretat digital.

El fenomen del Tsunami Democràtic es va donar a conèixer a principis del mes de setembre amb petites accions com diverses sentades en entitats bancàries. A diferència d’altres precedents com ara, les comunicacions que s’han utilitzat en protestes com les de Hong Kong, aquesta no es troba a la botiga virtual d’Apple, per tal que “no es pugui censurar”.

Aconseguir un codi

Accedir a l’aplicació no és gens senzill, primer cal descarregar-la però el més complicat és “aconseguir un codi QR per poder endinsar-se en el seu ecosistema”, explica Luján. Sobre les declaracions del ministre de l’interior, Fernando Grande-Marlaska, que afirmava que trobarien els seus dirigents, Luján afegeix que “no és el Tsunami Democràtic de Barcelona o Catalunya, de fet, podrien estar-ho enviant des de Líbia o de França”. Aquesta setmana, a més, s’ha intensificat l’actuació judicial contra aquest moviment, i l’Audiència Nacional va ordenar el  tancament del web de Tsunami Democràtic, tsunamidemocratic.cat. La decisió l’ha presa el titular del Jutjat Central número 6, Manuel García Castellón, però va tenir un efecte limitat, ja que poc després el web estava disponible, a través d’altres dominis i altres adreces que van replicat el contingut del web original.

L’expert en seguretat digital a més, comenta que és dona la paradoxa que “organitzativament és de tot menys democràtic”. Perquè “es basa en una extrema opacitat de qui dirigeix de forma vertical i jeràrquica“, afegeix.