Escola Canigó

(ACN) El Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC) ha suspès la denegació del concert a les escoles de primària que segreguen per sexe impulsada pel Departament d’Educació. El tribunal accepta les mesures cautelars sol·licitades pels centres i estableix la renovació del concert per a sis cursos escolars més, a partir del 2020-2021. La mesura afecta un conjunt d’11 escoles vinculades a l’Opus Dei, entre els quals, l’escola Canigó, a Sarrià-Sant-Gervasi.

El govern vol retirar el concert

El Departament d’Educació ha anunciat que interposarà recurs contra aquestes cautelars i ha expressat la voluntat de no renovar aquests concerts, més encara quan asseguren que hi ha un consens majoritari a l’Estat arran de l’aprovació de la nova llei d’educació al Congrés, segons han apuntat fonts de la conselleria.

En la interlocutòria, el TSJC diu que “la pèrdua del concert suposarà que les famílies hagin d’assumir el cost de l’ensenyament i, en conseqüència, que alguns pares decideixin canviar els fills de col·legi, sobretot en la situació de crisi econòmica actual pel coronavirus. Aquest canvi de col·legi exigirà a les famílies afectades una adaptació al centre nou, cosa que afecta els alumnes, que es veuran apartats dels seus companys i hauran d’adaptar-se a la metodologia del col·legi nou, adaptació que requereix un temps més o menys llarg i que pot, fins i tot, repercutir en els seus resultats acadèmics”.

Els magistrats al·leguen que seria molt difícil que els alumnes poguessin tornar al centre si finalment la decisió final és mantenir el concert. A més, es causarien danys econòmics importants a les escoles afectades. Per això, decideix mantenir la situació actual en espera de la decisió judicial final.

Vot particular d’un magistrat

La interlocutòria conté el vot particular del magistrat Pedro Luis García, que es mostra en contra de la decisió majoritària d’acceptar les cautelars. El jutge ho defensa assegurant que manquen proves i hi ha una “ocultació de dades rellevants”. Tampoc veu acreditats els perjudicis, ja que assegura que, en tot cas, serà en el període de matriculació quan es coneixeran les inscripcions d’alumnes i l’afectació que pot tenir la no renovació dels concerts en aquests centres. Per últim, veu una “manca absoluta d’aparença de bon dret reforçada en la rebutjada nul·litat radical de la sol·licitud de requeriment de presentació dels projectes educatius, exigits per norma en rang de llei i avalats pel TC per reconèixer la constitucionalitat del precepte que permet l’educació segregada per sexes”.

La posició dels centres

Les escoles afectades han recordat a través d’un comunicat que una sentència del Tribunal Constitucional del 2018 va reconèixer “que els centres d’educació diferenciada han de poder accedir al sistema de finançament públic en condicions d’igualtat respecte a la resta de centres educatius, sense que el caràcter del centre com a centre d’educació diferenciada pugui esdevenir un obstacle per a l’esmentat accés”. Per això, ha confiat també que el TC declari la inconstitucionalitat de l’article de la nova llei espanyola d’educació, que estableix que les escoles han de ser mixtes per rebre finançament públic.

La consellera delegada de la Institució Familiar d’Educació (que agrupa sis de les 11 escoles afectades), Teresa Martínez, ha assegurat que seguiran defensant “amb fermesa” el dret a triar el model d’organització escolar en condicions d’igualtat. Martínez ha afegit que “l’experiència dels darrers anys ens ha demostrat que quan els governants legislen anteposant la ideologia a l’estat de dret, els tribunals sempre ens han donat la raó, com ha quedat palès a les diverses sentències favorables a les nostres escoles”.

Els sindicats carreguen contra la suspensió

Els sindicats d’ensenyament USTEC i CCOO han carregat contra la decisió del Tribunal Superior de Justícia de Catalunya de suspendre la denegació del concert a les escoles de primària que segreguen per sexe. El portaveu d’USTEC, Xavier Díez, ha dit que “és una aberració” i ha assegurat que estan “molt escandalitzats”. De fet, el sindicat ha exigit al Departament d’Educació que “desobeeixi” la resolució judicial, perquè consideren que és “contrària als drets fonamentals”.

CCOO també ha instat el departament a moure fitxa i el seu portaveu d’Educació, Manel Pulido, ha demanat que facin “tot el possible” per evitar que la suspensió s’acabi materialitzant.