Pel que fa a la querella contra el president del govern i els consellers, l’escrit demana a banda de la declaració dels acusats mesures cautelars, com ara la interrupció de la pàgina web de la Generalitat sobre el referèndum i el bloqueig del seu accés.

La fiscalia recorda que el govern no pot “desconèixer” que Catalunya “manca de competències per convocar i celebrar un referèndum”. Per primera vegada, en la querella contra Puigdemont i els membres del govern, hi figura el delicte de malversació, que comporta penes de presó. Una acusació que es basa en què “la convocatòria  d’un referèndum implica una despesa de diner públic important” i, per tant, qualsevol partida que es destini al seu finançament és il·legal.

La fiscalia també ha presentat una querella contra els membres de la Mesa del Parlament, entre ells, la presidenta, Carme Forcadell, per haver permès la tramitació de la llei del referèndum. És la tercera querella contra Forcadell per “la seva contumaç i obstinada voluntat d’incomplir els mandats constitucionals”, afirma l’escrit.

Indicacions pels fiscals catalans

La Fiscalia General de l’Estat també ha demanat als quatre òrgans provincials que notifiquin a Mossos d’Esquadra, Guàrdia Civil i Policia Nacional que han d’intervenir si detecten qualsevol actuació de “funcionaris públics, autoritats o particulars” dirigida a “l’organització del referèndum”.  L’ofici també contempla que tant el Fiscal Superior de Catalunya com els altres quatre fiscals provincials han de comunicar les instruccions particulars “si tenen coneixament de qualsevol acte concret” a la demarcació a la celebració de l’1-O.

Comencen les notificacions del Constitucional

El Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC) ja ha notificat la suspensió de la Llei del Referèndum al Secretari General de Parlament de Catalunya, al Lletrat Major del Parlament de Catalunya, al cap del Departament de Publicacions del Parlament de Catalunya, al major del Mossos d’Esquadra, Josep Lluís Trapero i a tres comissaris dels Mossos. En els propers dies hàbils, el Tribunal continuarà enviant les notificacions tal com li ho ha demanat el TC a la resta d’alts càrrecs el govern.