Els tres jutges de la sala d’admissió del TSJC han resolt que els fets narrats per la fiscalia i els documents aportats mostren indicis de, “com a mínim, un delicte continuat de desobediència“. La fiscalia acusa Lloveras i Buch d'”utilitzar les plataformes AMI i AMC per instar de forma decidida i rellevant centenars d’alcaldes” a promoure el referèndum de l’1 d’octubre.

Recurs dels batlles al ministeri públic

D’altra banda, diversos alcaldes han demanat a la Fiscalia Superior de Catalunya que deixi sense efecte la instrucció que obliga les policies locals a actuar contra els actes de propaganda del referèndum de l’1 d’octubre. Els signants de l’escrit consideren que l’ordre és “irregular” perquè les policies locals han d’adoptar “funcions de policia judicial que no els corresponen“. El recurs fa esment a l’acord de la Comissió Nacional de Coordinació de la Policia Judicial, que recull que les policies locals de grans ciutats que tinguin convenis amb el Ministeri de l’Interior poden actuar com a policia judicial en casos de faltes i delictes de poca gravetat.

El TSJC demana investigar altres webs del referèndum

La crònica judicial ens porta una altra actuació del Tribunal Superior de Justícia de Catalunya. En aquest cas, la Sala Civil i Penal ha ordenat a la Guàrdia Civil que investigui “l’activació eventual” d’altres pàgines web del referèndum de l’1 d’octubre per part del govern català per substituir-ne el ja tancat. La providència dictada arriba després de l’avís de la Guàrdia Civil, que va informar que el director general d’Atenció Ciutadana i Difusió, Jordi Graells, “no va atendre l’ordre de bloqueig de la pàgina web“.

Carme Forcadell demana portar el seu cas a la UE

Les actuacions recents del TSJC ja han tingut resposta per part de Carme Forcadell. La presidenta del Parlament ha presentat un recurs de súplica per a l’admissió a tràmit de la querella contra ella i els membres de la Mesa. La fiscalia va querellar-se per permetre el debat i l’aprovació de les lleis del referèndum i de transitorietat jurídica. En cas que no s’arxivi, la defensa de Forcadell planteja una qüestió prejudicial davant el Tribunal de Justícia de la UE perquè es pronunciï sobre “la persecució penal“.