El TSJC recorda que el Tribunal Constitucional i el  Suprem estableixen que el castellà sigui vehicular en un percentatge  mínim suficient, per la qual cosa “correspon als tribunals fer  efectiu aquest mandat” si l’administració no fixa el percentatge.  El TSJC considera que la presència vehicular suficient de les  llengües oficials és un mandat constitucional, de manera que “no és  una qüestió disponible pels centres docents”, que han de sotmetre’s al marc legal, igual que els pares i la resta d’agents de  l’ensenyament.

El gener de 2013, el TSJC va donar la raó a sis famílies més perquè els seus fills poguessin  estudiar en castellà i ordenava a la Generalitat que adoptés les eines necessàries per fer complir la llei. La mesura, només afectava les escoles on estudien els nens, però obria la porta a les quotes de castellà si una sola família ho demanava.  A la ciutat de Barcelona hi havia dos centres afectats, les escoles Mare de Déu del Roser i l’Escola Pia de Sarrià. Precisament l’Escola Pia va emetre un comunicat on deia que la sentència posava en perill el model de convivència, de solidaritat i de cohesió social a les aules.

Somescola crida a la manifestació el 14-J

El col·lectiu Somescola ha fet una crida perquè la mobilització del proper 14 de juny en favor del model d’immersió sigui massiva. La coordinadora, que agrupa entitats cíviques i educatives rebutja les interlocutòries judicials i defensa el model d’immersió lingüística. El col·lectiu insta a acudir a la  mobilització per mostrar el “suport social a la immersió i al dret a  decidir el model educatiu a les urnes”.

Somescola demana a la Generalitat que “continuï blindant” el model d’immersió d’acord amb la normativa vigent i recorda que és el Parlament qui estableix l’educació educativa  pròpia.

Suport municipal a les escoles afectades

La Comissió de Cultura de l’Ajuntament va aprovar una proposició d’ICV-EUiA en què es defensava el model d’immersió lingüística i instava l’Ajuntament a fer costat als directors dels dos centres afectats. Tots els grups municipals excepte el PP van rebutjar la decisió del Tribunal Superior de Justícia de Catalunya sobre el 25% de quota del castellà. Segons dades de l’Ajuntament de Barcelona, només un de cada 33.000 nens barcelonins va demanar ser escolaritzat íntegrament en castellà. La xifra representa un 0,003% de tots els estudiants de la ciutat. Tot plegat és una conseqüència més de la sentència del Tribunal Constitucional contra l’Estatut, que equipara el castellà i el català com a llengües vehiculars de l’ensenyament.