TSJC toc queda restriccions

El Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC) ha avalat prorrogar el toc de queda a Catalunya i la resta de restriccions durant dues setmanes més, fins al 21 de gener. Els magistrats s’havien de pronunciar, com ja han fet en ocasions anteriors, sobre les mesures que afecten drets fonamentals. Es tracta del toc de queda entre la 1 i les 6 h i la limitació de reunió a un màxim de 10 persones tant en interiors com exteriors, les quals es mantindran 14 dies més.

Els magistrats consideren que preval el dret a la vida per davant de la resta de drets que poden vulnerar aquestes mesures i consideren que la situació actual és molt desfavorable. A més, afegeixen que són mesures adequades tenint en compte els recursos limitats del sistema sanitari.

Ambdues restriccions van entrar en vigor el 24 de desembre, després que el TSJC va considerar que eren adequades per evitar una “superpropagació” de la covid-19 i davant del risc de col·lapse hospitalari. Es van aplicar juntament amb més mesures aprovades pel govern català i que també s’allargaran dues setmanes més.

Les discoteques seguiran tancades i els aforaments, reduïts

Entre les restriccions actuals més contundents hi ha el tancament de les discoteques, que ha afectat de ple les previsions del sector de l’oci nocturn de cara a les festes nadalenques. La majoria de locals ja havien venut entrades per a la nit de Cap d’Any quan el govern va anunciar les mesures i asseguren que és la nit de l’any que més caixa fan. Les patronals lamenten que les ajudes de la Generalitat no cobreixen ni de lluny les pèrdues que estan tenint. Davant de tot plegat van demanar al TSJC reobrir de manera immediata però els magistrats ho van rebutjar i, de moment, segueixen estudiant el recurs presentat per l’oci nocturn.

A banda de mantenir les discoteques i els bars musicals tancats, fins al 21 de gener també continuaran els aforaments reduïts a la cultura, els comerços, els gimnasos i la restauració. En l’últim cas, els bars i restaurants només poden omplir els establiments a la meitat de la capacitat mentre que a la resta de sectors l’aforament es redueix a un 70 %.