L’element químic triclosan és en el punt de mira dels investigadors pels possibles efectes secundaris per als humans a llarg termini i perquè el contenen un bon grapat de productes de consum diari. Malgrat que encara no hi ha evidències que concloguin que és clarament nociu, l’Administració d’Aliments i Medicaments dels Estats Units i el Comitè Científic de Seguretat del Consumidor de la Comissió Europea estan duent a terme investigacions per tal d’esvair qualsevol dubte.

Què és el triclosan?

El triclosan és un biocida que té propietats antisèptiques que contribueixen a l’eliminació de bacteris i fongs. Sobretot el podem trobar en algunes marques que comercialitzen productes d’higiene personal com la pasta de dents, el col·lutori, el sabó, el desodorant, el maquillatge i el pintaungles.

Per què s’està retirant als Estats Units?

Tant als Estats Units com a Europa l’ús del triclosan està limitat. Aquí els productes en poden contenir com a màxim un 0,3 % i alguns un 0,2 %. Els estudis diuen que no té efectes secundaris directes però alguns científics plantegen que n’hi pot haver a llarg termini per l’alta prevalença del triclosan que no s’elimina amb facilitat de l’organisme. Aquesta contaminació és, de moment, una sospita encara no prou contrastada. Aquests dubtes han dut una de les principals empreses del sector, la marca Colgate, a retirar als Estats Units la línia Colgate Total, que és la que conté més triclosan. Això, malgrat que en un comunicat la companyia ha desmentit que sigui perjudicial fer servir el producte i ha reivindicat que molts estudis i controls ho avalen.

Del que moment no hi ha dubte és de la presència de triclosan als nostres cossos. Segons Charline Warenbourg, investigadora d’ISGlobal, centre de recerca impulsat per La Caixa, en totes les analítiques que han fet a nens d’entre sis i 11 anys i a dones embarassades s’ha detectat la presència d’aquesta substància. En paral·lel, la Universitat de Massachussets ha presentat un estudi que afirma que si no rentem bé el raspall de dents el triclosan s’hi acumula i la toxicitat augmenta fins a 12 vegades més.

Quins efectes secundaris té?

Tot i que els efectes directes a curt termini no estan demostrats, hi ha sospites dels efectes nocius a llarg termini. Sí que s’han fet proves amb ratolins i altes quantitats de triclosan que han afectat les hormones tiroidals dels rosegadors, que han modificat el creixement dels animals i també dels fetus. Encara però no s’han fet investigacions a llarg termini amb humans que permetin extrapolar aquestes reaccions als humans. A banda, l’ús abusiu del triclosan pot fer que l’antisèptic perdi el seu efecte, tal com passa amb el consum d’antibiòtics. En el terreny de la rumorologia s’ha especulat amb el seu efecte cancerigen però tampoc no està demostrat i la majoria de científics es mostren escèptics davant d’aquest posicionament.

El triclosan afecta el medi ambient

Els humans fem servir diàriament el triclosan i, inevitablement, aquest químic acaba arribant al mar i als rius, tal com assegura Luis Javier del Valle, professor del Departament d’Enginyeria Química de la Universitat Politècnica de Catalunya. Del Valle explica que les depuradores no filtren el triclosan de la mateixa manera que tampoc no ho fan amb molts altres productes químics. Com a conseqüència el triclosan arriba a l’interior de la vida marina. El Consell Superior d’Investigacions Científiques (CSIC) ha fet diversos estudis al delta de l’Ebre que confirmen que els peixos i mol·luscos contenen triclosan, però en petites quantitats. Aquest fet suposa que quan els humans en mengem també ingerim triclosan però de manera residual. Queda, doncs, oberta la incògnita sobre els efectes adversos del triclosan en humans a llarg termini mentre no arriben estudis complets que ho confirmin o desmenteixin.