Si els líders independentistes empresonats pel procés són escollits a les eleccions generals del 28 d’abril, el Tribunal Suprem estudiarà excarcerar-los perquè puguin recollir les seves actes de diputats. Així ho ha avançat aquest dimecres ‘El Confidencial’ i ho han confirmat fonts del Suprem a betevé. La sala haurà de resoldre com garantir el dret a la participació -recollit a l’article 23 de la Constitució espanyola- d’Oriol Junqueras i Raül Romeva (ERC) i de Jordi Sànchez, Josep Rull i Jordi Turull (JxC), tots ells candidats al Congrés dels Diputats o al Senat.

El tribunal de la Sala Segona del Suprem, encarregat de jutjar els dirigents independentistes, encara no s’ha plantejat cap mesura per garantir el dret a la participació: només ho farà un cop se sàpiga que els candidats han estat escollits diputats.

En joc un dret constitucional

En el cas que no es permeti a un candidat recollir l’acte de diputat, es podria vulnerar el dret constitucional a la participació política. Així ho ha explicat Lluís Batlló, advocat de dret penal. Tot i això, Batlló matisa que sortir per recollir l’acta de diputat no vol dir “que puguin gaudir de la vida parlamentària i participar de la mateixa”, un supòsit que veu més difícil que es pogués materialitzar.

En el cas que els magistrats del Tribunal Suprem deneguin l’excarceració per recollir l’acta, els candidats podrien denunciar-ho davant del Tribunal Constitucional. Un cop esgotada la via judicial espanyola, podrien recórrer al Tribunal Europeu de Drets Humans per vulneració de dret a la participació política.

I la campanya electoral?

Els candidats en presó preventiva es plantegen demanar poder sortir de la presó per participar en la campanya electoral, una fase imprescindible en unes eleccions. Tot i que no s’ha confirmat si finalment faran la petició, betevé ha pogut saber que, almenys, ho estan valorant. En aquest cas, fonts del Suprem han explicat a betevé que el tribunal tampoc no s’ha plantejat quines mesures es prendran perquè els presos puguin demanar el vot en les mateixes condicions que la resta de candidats, ni si podran sortir del centre penitenciari o se’ls permetrà fer campanya des de dins.

Per ara, apunten des del Suprem, els magistrats de la Sala Segona no han rebut cap petició específica de cap partit polític, però confirmen que estudiaran les sol·licituds que facin els candidats per analitzar si són possibles de dur a terme o no.

Sobre què ha de decidir el Suprem?

Per tant, el Suprem haurà de resoldre tres qüestions:

  • Si els processats poden sortir de la presó per fer campanya en igualtat de condicions o en condicions similars que la resta de candidats, si els presos ho sol·liciten.
  • Com els processats poden adquirir les seves condicions de diputats o senadors.
  • Com poden participar en els plens i les decisions que es prenguin al Congrés i al Senat.

El cas de Joaquim Forn

El Tribunal Suprem també haurà de decidir sobre l’excarceració de Joaquim Forn, candidat de JxC a les eleccions municipals 2019. Precisament aquesta setmana, una de les qüestions que han sorgit en plena precampanya de les municipals és un debat amb Joaquim Forn a la presó. El socialista Jaume Collboni ha rebutjat aquest escenari, i en canvi, els exalcaldes socialistes Narcís Serra i Joan Clos són partidaris a fer un debat amb un candidat a la presó.