El Suprem ha ordenat que les escoles catalanes imparteixin un 25% de les classes en castellà i ha fixat, a més, que  han de fer-se en aquest idioma no només les assignatures corresponents a aquesta llengua, sinó també alguna de les matèries troncals. La condició de llengua vehicular no pot assolir-se si es redueix  el seu ús “a una assignatura més”, per la qual cosa ha d’incloure’s  en una altra matèria de caràcter troncal, afegeix.

La Sala del Contenciós Administratiu de l’alt tribunal ha avalat així la resposta que va donar el TSJC als problemes que s’han produït en l’execució de les sentències del Suprem que reconeixen, des de 2010, l’ús del castellà com a llengua vehicular a les escoles catalanes. Aquesta decisió del TSJC va provocar que dos pares d’alumnes recorreguessin al Suprem demanant un increment del percentatge al 50%, mentre que la Generalitat també hi va recórrer perquè considera que els tribunals catalans no estan legitimats per fixar els criteris a seguir.

Aquesta sentència arriba dos dies desprès que el Govern espanyol hagi presentat un recurs al Tribunal Superior de Justícia de Catalunya en contra de la resolució de la Generalitat que regula la norma de matriculacions en els centres públics i concertats.

Rigau considera que la sentència “no té impacte sobre tot el sistema”

La consellera d’Ensenyament de la Generalitat, Irene Rigau, ha afirmat aquest divendres que la resolució del Tribunal Suprem sobre el 25% d’escolarització en castellà només afecta dos casos particulars, per la qual cosa “no té impacte sobre tot el sistema”. “El Suprem pot avalar casos particulars per no li correspon canviar un model lingüístic que correspon al Parlament”, ha afirmat.