Cues d'immigrants a estrangeria

ACN – El Tribunal de Justícia de la Unió Europea ha alertat Espanya que no pot denegar el permís de residència a una persona estrangera només pel fet de tenir antecedents penals i sense avaluar els delictes que hagi comès. L’alt tribunal amb seu a Luxemburg ha conclòs que no és compatible amb la directiva europea corresponent perquè exigeix que es considerin “diversos elements”, com ara si els delictes comesos suposen un perill per a la seguretat.

El TJUE també ha demanat que es tingui en compte el temps que fa que la persona resideix a l’estat espanyol i els vincles que hi té. Per tant, insta Espanya a fer una avaluació “cas per cas” de les peticions de residència i rebutja que es puguin denegar automàticament si es tenen antecedents penals. Ho ha fet després de rebre consultes sobre la qüestió de dos tribunals de primera instància de Barcelona i de la Subdelegació del Govern espanyol a la capital catalana per la legislació espanyola d’estrangeria.

“S’haurà de modificar part de la llei d’estrangeria”

L’advocat defensor en un dels casos que ha motivat la pregunta prejudicial a Luxemburg, Jordi Busquets, ha dit en declaracions a l’ACN que veu “molt positiva” la sentència del tribunal de la UE. Considera que a partir d’ara les peticions de residència s’hauran de resoldre de manera “motivada” i tenint en compte “la situació personal” del ciutadà.

Busquets apunta que “s’hauria de modificar la part del text” de la llei d’estrangeria que marca els antecedents penals com a motiu de denegació automàtica, però considera que “el més important” és la interpretació que en facin ara l’oficina d’estrangeria i els jutjats.