És l'últim toro que va morir a la plaça de La Monumental. Ho va fer a mans de José Tomás en l'última cursa que s'hi va celebrar abans de la prohibició ara fa vuit mesos. Des de llavors la plaça, propietat del Grup Balaña, s'ha mantingut inactiva. I això ha obert la porta a les especulacions. Es va parlar de la possibilitat d'instal·lar-hi la mesquita més gran d'Europa, o bé, de portar-hi el Mercat dels Encants. Avui, l'alcalde, Xavier Trias, ha obert la porta a una altra possibilitat. XAVIER TRIAS, alcalde de Barcelona "Una cosa bonita sería que fuera el sitio para que se instalara la escuela del Cirque du Soleil. Si a mí me dicen: '¿Usted qué haría?'. Pues mira, estaría bien el Cirque de Soleil en La Monumental. Pero como no es mía, se lo tendrá que preguntar al señor Balañá." Una pregunta que el Grup Balaña es resisteix a respondre. De moment, no s'han posicionat sobre el futur de la plaça. Els veïns veuen amb bons ulls la possibilitat que s'hi instal·lés el Cirque du Soleil. "Un ús alternatiu molt més proper a la voluntat dels ciutadans de Catalunya i de Barcelona"."El que sigui, menys els toros. No vull que tornin els toros per res del món." La Generalitat ja fa temps que persegueix que el Cirque du Soleil estableixi una seu permanent a Catalunya. Ara bé, els responsables del circ ja van anunciar que es decantarien cap a la ciutat que, finalment, acabi acollint el macrocomplex d'oci Eurovegas. La majoria de grups municipals ja s'han referit a la proposta de Trias. Jordi Portabella, d'Unitat per Barcelona, hi dóna suport. El PSC, en canvi, assegura que ells mateixos s'ho van plantejar quan governaven i van comprovar que la plaça no és prou gran per encabir-hi una seu del circ canadenc. Tant el PP com Iniciativa rebutgen la idea de l'alcalde ja que la consideren una improvisació sense un projecte ferm al darrere.

L’alcalde, Xavier Trias, també ha reclamat al govern central una aposta clara per la solvència, credibilitat i projecció de Barcelona per reprendre el camí de la recuperació econòmica. L’alcalde ha demanat, durant una nova sessió de ‘Los desayunos informativos’, que l’agència de notícies Europa Press organitza a Madrid, un nou sistema de finançament que permeti a Barcelona participar de la riquesa que genera.

Trias ha ofert Barcelona com a motor per sortir de la crisi a partir d’un nou model que es basa en la cultura, el coneixement, la innovació i la creativitat i que té com a eix i objectiu bàsics la millora de la qualitat de vida de les persones.  Trias també ha defensat la nova Àrea Metropolitana de Barcelona com un pol de creixement i atracció d’empreses tecnològiques i de creació de llocs de treball.

L’alcalde ha exposat la situació actual que viu Barcelona i com encara l’Ajuntament les polítiques per fer front a la crisi econòmica i l’impacte social que està tenint. Trias ha assegurat que en el darrer any i des de l’arribada del govern que ell encapçala a l’Ajuntament, “Barcelona s’ha hagut d’estrényer el cinturó” i “ha posat fi a despeses innecessàries.” D’aquesta manera, segons Trias, l’Ajuntament de Barcelona ha aconseguit incrementar la capacitat d’estalvi, ja que actualment és un dels pocs ajuntaments de l’Estat que no s’ha hagut d’acollir a les ajudes del Ministeri d’Hisenda per fer front als pagaments pendents.

Diversitat d’opinions entre l’oposició

La proposta de Trias ha provocat diversitat d’opinions entre els grups municipals. El PSC ha dit que La Monumental no té capacitat per acollir el Cirque du Soleil, i han qualificat la idea de Trias de “funambulisme polític”. El PP ha acusat Trias de voler “construir castells a l’aire”, ja que per definir els usos de la plaça s’ha de comptar amb l’opinió de Pedro Balañá, el propietari de l’espai. Els populars confien que prosperi la ILP presentada al Congrés perquè els toros siguin declarats un bé d’interès cultural.

UxB hi donaria suport

Jordi Portabella ha mostrat la seva sintonia amb la proposta de Xavier Trias de convertir la Monumental en l’escola del Circ de Soleil. Segons el republicà, la presència de l’escola a la ciutat podria reforçar de cara al món la tradició circense de Barcelona. “La idea de reconvertir la plaça en l’escola coincideix plenament amb la sensibilitat animalista de la ciutat i amb l’aposta per un model d’excel·lència en les arts circenses”.ICV-EUiA ha demanat conèixer més detalls sobre el projecte, que de moment consisteix en “un globus sonda que no respon a un projecte sòlid ni consensuat amb ningú”. Ricard Gomà ha demanat a Trias que es decideixi a liderar aquest projecte “sense improvització i amb diàleg”

Crisi de Bankia

L’alcalde també ha opinat que en aquesta època de crisi el que cal fer és ajudar que el Govern espanyol treballi per sortir de la situació, per això que considera que no és moment per a una comissió d’investigació sobre Bankia. Trias ha dit que aquests fòrums només  serveixen per “donar llenya i destrossar l’adversari” i ha demanat que, si finalment es confirma la comissió d’investigació, es faci amb ordre.