Fonts policials han confirmat que tres interns del CIE es neguen a agafar les safates de menjar i que tenen assistència mèdica que en supervisa l’estat de salut, però han negat qualsevol tipus de maltractament. Les autoritats atribueixen l’actitud dels interns que la seva ordre d’expulsió s’executarà aviat.

La situació ha estat denunciada en un comunicat conjunt del Grup de Recerca i Acció sobre Fronteres i Controls, la Campanya pel Tancament dels CIE de Barcelona i l’Observatori del Sistema Penal i Drets Humans de la Universitat de Barcelona.

Segons l’advocat Andrés García, membre de la Coordinadora Catalana per a la Prevenció i Denúncia de la Tortura, el Jutjat d’Instrucció Número 18 de Barcelona ha obert diligències prèvies per la denúncia interposada per un intern que presumptament va patir el maltractament. Garcia afirma que el seu client, de nacionalitat georgiana, juntament amb dos companys va iniciar una vaga de fam fa 10 dies, després que el primer patís una suposada agressió per exigir assistència mèdica per a un compatriota. En la denúncia, l’intern relata que es va oferir com a traductor i va demanar que portessin el seu company a l’hospital la tarda del dissabte 14 d’abril, moment en el qual no hi havia metge ni traductor al CIE.

Segons la versió de l’intern, després d’insistir, els agents van accedir a la petició, però un policia el va amenaçar per haver defensat el seu company i, com a represàlia, el va empènyer a terra i el va arrossegar a una cel·la d’aïllament on el va agredir a la cara. Segons l’advocat, l’intern que ha denunciat el CIE viu des de fa anys a Girona amb la seva dona i les seves dues filles i té una ordre d’expulsió de 2007, per la qual han presentat un recurs en entendre que aquesta ordre ha prescrit.

Un jutjat va acceptar revisar aquest recurs i va fixar el judici per a l’any 2013, de manera que l’advocat ha presentat una petició de mesures cautelars perquè se’n paralitzi la deportació, una decisió que ha de fallar el Jutjat Contenciós Administratiu Número 5 de Barcelona. L’advocat de l’intern ha assegurat que aquest pot demostrar el seu arrelament social a Girona i ha denunciat que se n’ha accelerat l’expulsió arran de la denúncia de maltractaments, i afirma que es vol fer efectiva aquesta setmana perquè no prosperi la seva demanda.

Les quatre associacions han informat que diumenge, dia 22, un altre intern del CIE de la Zona Franca va denunciar haver patit maltractaments per part dels agents que custodien el centre. Les denúncies arriben després que la Delegació del Govern va denegar la petició de visita al síndic de greuges. Les entitats denuncien que “aquests fets no fan més que corroborar l’opacitat del funcionament d’aquests centres i la falta de transparència”.