Els treballadors del SISFAM (Servei d’Intervenció Social de Famílies amb Menors) que van atendre la família que va morir en l’incendi de la plaça de Tetuan d’aquest dimarts denuncien manca de recursos. En un comunicat que han compartit a les xarxes socials han volgut “posar de manifest que hi ha més famílies amb menors d’edat en la mateixa situació” i afirmen que treballen “amb recursos insuficients”.

Afegeixen que la majoria de les famílies que atenen no poden accedir a les alternatives d’habitatge per manca d’un NIE, ni tampoc a una feina i que, per tant, es veuen “empeses a viure en infrahabitatges”. Denuncien que és flagrant que no es faci res per evitar que hi hagi infància que hagi de viure en aquestes condicions de pobresa, risc i exclusió social”. En el comunicat han mostrat la seva “consternació i tristesa” pels fets.

Tot i que el SISFAM és un servei municipal format per professionals dels Serveis Socials, està externalitzat.

Recordem que segons l’Ajuntament de Barcelona el SISFAM (especialitzat a atendre famílies en assentaments o locals) va establir contacte amb la família el setembre del 2020 i des de l’aleshores es van fer 88 intervencions. Se’ls va oferir acompanyament per aconseguir la targeta sanitària i l’escolarització del fill més gran. També se’ls va empadronar sense domicili fix i es van tramitar ajuts econòmics periòdics per a la roba dels infants, bolquers, farmàcia i transport.

156 menors d’edat vivint en locals a la ciutat

Actualment, segons dades de l’Ajuntament, a Barcelona hi ha 105 locals ocupats on viuen 481 persones, de les quals 156 són menors d’edat. El consistori també té comptabilitzats 86 assentaments amb 384 persones, i en aquest cas el nombre de menors d’edat és de 53. Els responsables del govern municipal reconeixen que la situació d’aquestes famílies és difícil de tractar, perquè sense papers no poden optar a un pis social de la Mesa d’Emergència.

Aquest dimarts, al programa ‘bàsics’, la comissionada d’Acció Social, Sonia Fuertes, va demanar abordar l’accés a un habitatge digne per part de totes les administracions, també a l’Estat. Recordem que el consistori va inspeccionar fa un mes el local incendiat, però no hi va veure risc imminent.