La diferència és evident. Uns dies després de reprendre la vacunació dels menors de 60 anys que es van posar la primera dosi d’AstraZeneca, són molts més els que opten per repetir amb la mateixa vacuna d’AZ per a la segona dosi que els que accepten la de Pfizer. Això, tot i la decisió que va prendre el Ministeri de Sanitat perquè la segona dosi fos de Pfizer i que obliga els que prefereixen AstraZeneca a signar un document de consentiment per la qüestió dels casos de trombosi.

Al punt de vacunació massiva ubicat al Centre Comercial la Maquinista de Barcelona, per exemple, s’han adaptat fins a quatre punts per rebre-hi AstraZeneca, i només un per a Pfizer. La pila dels consentiments signats no para de créixer, i són molts els que ja porten la decisió presa —i el document omplert— des de casa. “El ritme d’AZ és un degoteig continu de persones i el ritme de Pfizer és molt més lent. De 675 persones, si el 15-20 % es posen Pfizer són unes 60 persones”, explica Israel Caro, coordinador del punt de vacunació de La Maquinista.

La imatge es repeteix en diferents escenaris de la ciutat. En altres punts de vacunació massiva com la Fira de Barcelona o la Facultat d’Història de la UB, també són una àmplia majoria els que prefereixen AstraZeneca. De fet, les segones dosis dels treballadors essencials ocupen bona part de les cites del dia i, entremig, es vacunen els primers afortunats de la franja d’edat entre els 45 i els 49 anys. Sigui quina sigui la vacuna administrada, tots comparteixen la satisfacció d’haver acabat una vacunació que s’havia aturat durant mesos.

“M’han comentat que és més segur”

A l’hora de justificar la decisió, hi ha diferents arguments. Entre els vacunats amb AstraZeneca, la Judit assegura que ho ha fet “per no barrejar”. Més o menys el mateix que l’Isaac: “No soc de ciències, soc de lletres, no en tinc ni idea, però m’he dit: ‘Si t’has posat la primera d’AZ, posa’t la segona d’AZ’“.

D’altres ho han fet perquè creuen que comporta menys riscos. A la Sònia l’ha convençuda que “m’han dit que és més segur, que hi ha més estudis”, mentre que en Luis s’ha documentat personalment. “Segons tota la informació que he pogut mirar a internet i llegir, el més contrastat era repetir AZ“.

“I si tinc un trombe?”

Tot i que són minoria en els punts que hem visitat, els que es vacunen amb la segona dosi de Pfizer també tenen arguments per fer-ho. “Ho faig per evitar signar el consentiment per si tinc un trombe. Crec que és millor no fer-ho”, assegura en Daniel. En Marc tampoc veu clar el que pot implicar el document: “No m’acaba de convèncer el fet de cedir la responsabilitat en cas que triés AZ”, confessa.