El Fòrum Català d’Atenció Primària (FoCAP), Marea Blanca i Rebel·lió Atenció Primària han lamentat que el Pla d’enfortiment de l’atenció primària anunciat per Salut (que preveu una inversió propera als 300 milions d’euros fins al 2022) és insuficient i no ajuda a resoldre la “situació d’emergència” de la primària. Segons Trini Cuesta (Marea Blanca), “el pla sembla una presa de pèl”, i ha avisat que “la primària s’enfonsa”.

Totes tres entitats coincideixen a demanar que Salut elabori un pla a llarg termini, amb canvis estructurals, per resoldre la situació dels CAP, agreujada per la pandèmia del coronavirus. “El pla se’n va al tema covid, que es necessita, però no reverteix en més metges i infermers”, ha constatat Mariluz Talavera (FoCAP). Per la seva banda, Juanjo Montero (Rebel·lió Atenció Primària i metge d’un CAP) ha alertat que “la situació fa anys que està en caiguda lliure i aquest pla no la reverteix”.

Montero també ha assegurat que la manca de personal està col·lapsant els CAP i impossibilita que es facin certes proves, com radiografies. Això, de retruc, està saturant també el sistema d’urgències hospitalàries, ja que molts pacients s’hi adrecen després de veure que l’atenció primària no pot atendre’ls en condicions.