Les treballadores del Servei d’Atenció Domiciliària s’han manifestat aquest dissabte, 11 de juny, a la plaça de Sant Jaume per visibilitzar la situació laboral en què es troben les 4.000 professionals de la ciutat. Des de fa setmanes mantenen aquesta protesta cada 15 dies i esperen que l’Ajuntament s’assegui a la taula per negociar les millores de les condicions laborals que tant de temps porten reclamant.

Denuncien que no es respecten els drets laborals, com ara el reconeixement dels accidents laborals, el dret a la desconnexió digital o el respecte als temps de descans. Asseguren que ni tan sols tenen els 20 minuts per esmorzar i que, si els gaudeixen, després les obliguen a allargar la jornada laboral. A més, diuen que amb cada nou conveni que se signa amb els sindicats majoritaris, la situació empitjora. Per això emplacen l’Ajuntament a asseure’s a negociar i que accepti modificar el conveni actual per un que reconegui, entre altres punts, les jornades de 35 hores intensives, la conciliació familiar, l’increment de l’IPC o l’eliminació de la borsa d’hores.

Són drets bàsics com esmorzar, permisos retribuïts, portar el teu fill al metge o fer una formació, que està descomptada en nòmina i després se’ls diu als treballadors que deuen hores
Vanessa Virgili, membre de CGT a Suara

Un dels aspectes que consideren que estan més descuidats són els accidents laborals. Felisa Rodríguez, una de les moltes treballadores familiars que pateix diverses dolències a causa dels esforços que ha de fer per assistir persones dependents assegura que “no miren pel treballador, ni tan sols per la nostra salut. No tenim reconegudes totes les malalties laborals que ens poden venir sobrevingudes per fer de grues humanes”. Rodríguez assegura que només se li han reconegut les lesions als braços, i no pas totes les molèsties que pateix a l’esquena i el tren inferior.