La directora del projecte Hotels salut, Conchita Peña, assegura que en el moment actual “els protocols, procediments i relacions establertes permeten obrir hotels salut amb molta facilitat” si fos necessari. Ho va afirmar en una trobada a l’Hospital Vall d’Hebron dels professionals que van treballar (o encara treballen) en aquests hotels.

Són bombers, policies, personal sanitari i d’emergències i directors d’hotels. Tots van coincidir a reivindicar el treball en equip. “Junts hem estat encara més forts, hem de mirar al futur amb forces per seguir lluitant, no com a herois sinó com a professionals de l’emergència”, va comentar durant l’acte Olga Villena, infermera del Sistema d’Emergències Mèdiques. “El treball en xarxa i en equip amb una visió comunitària amb tots els actors tant sanitaris com socials ha estat molt clau”, destaca Conchita Peña, coordinadora del projecte Hotels salut.

Ara, aquests professionals esperen no tornar a viure situacions com les de les últimes setmanes però, si cal, asseguren que estan disposats a tornar-se a arremangar. “Una darrera frase que em van dir els companys i que repeteixen és: ‘Si es torna a embolicar, i per favor que no es torni a embolicar, compta amb mi'”, explica Elena Martínez, directora operativa del CAP Vila Olímpica.

També l’Administració va reivindicar la feina feta i Adrià Comella, director del Servei Català de la Salut, ha remarcat que es tractava d’una “qüestió que no es podia resoldre individualment”. Segons Comella “la malaltia és històrica i la resposta oferta pels professionals és també històrica”.

Dos hotels salut encara oberts

Els pitjors dies de la pandèmia van obligar a obrir fins a 10 hotels salut de tipologies diferents. N’hi havia de medicalitzats que van servir com una extensió dels hospitals. D’altres acollien malalts lleus amb problemes per confinar-se a casa seva. Alguns allotjaven persones grans sanes per evitar que es contagiessin a les residències i, encara un tipus més, els que allotjaven persones vulnerables, com sensesostre, que estaven especialment exposades a la malaltia.

Actualment encara queden oberts dos hotels salut a la ciutat de Barcelona: l’Hotel Social de la Sagrada Família, que té 53 de les 78 places ocupades, amb persones vulnerables especialment exposades a la malaltia; i l’Hotel Condal Mar, que allotja pacients covid en estat lleu que tenen dificultats per fer l’aïllament als seus domicilis. En aquest cas, de les 168 places totals, n’hi ha 63 d’ocupades.