(ACN) El major dels Mossos d’Esquadra Josep Lluís Trapero es va plantejar la possibilitat de detenir ell personalment l’expresident de la Generalitat Carles Puigdemont en cas que ho ordenés un jutjat després de declarar la DUI el 27 d’octubre del 2017.

Ho ha explicat durant la tercera sessió d’interrogatori a l’Audiència Nacional a preguntes de la seva advocada, Olga Tubau, sobre el pla per detenir tots els membres del govern i que va encarregar als comissaris superiors Ferran López i Joan Carles Molinero el 24 d’octubre. Els dos comissaris li van dir que era millor que es quedés al complex policial central d’Egara i que ja farien ells la detenció del president.

Preguntat per la seva advocada, Trapero també ha explicat que va rebutjar l’oferiment de tornar a ser cap del cos i fins i tot a presentar-se a unes eleccions.

Soler i Puig no donaven instruccions operatives

En l’interrogatori, també ha assegurat que ni l’ex-secretari general d’Interior Cèsar Puig ni l’ex-director general dels Mossos Pere Soler —investigats per rebel·lió amb una petició d’11 anys de presó— mai no van donar directrius o ordres de caràcter operatiu al cos. Ha explicat que Puig i Soler podien participar en reunions de caràcter operatiu, mai de caràcter judicial, i opinar, però no van ordenar mai res amb què no estiguessin d’acord els comandaments policials.

Trapero eximeix de responsabilitats Laplana

Sobre el 20-S a la seu d’Economia, el major ha dit que l’exintendenta de l’Eixample Teresa Laplana, que s’enfronta a quatre anys de presó per sedició, no podia donar ordres als comandaments d’ordre públic, que depenien dels seus comandaments regionals.

Encara sobre aquesta mobilització, també ha explicat que el comissari Ferran López va parlar des de les nou del matí i durant 40 trucades al llarg del dia amb el coronel de la Guàrdia Civil que dirigia l’escorcoll, i sempre davant de Trapero. Tots els requeriments que el coronel feia a López van ser atesos, ha assegurat Trapero. De fet, des del 2015 aquell va ser l’únic dia que la Brimo ha estat retirada dels punts de vigilància antiterrorista, excepte l’aeroport del Prat, per ajudar la Guàrdia Civil.