El major dels Mossos d’Esquadra, Josep Lluís Trapero, ha ordenat limitar l’ús de la força en les intervencions que faci la policia catalana per desallotjar i tancar els centres previstos de votació per al referèndum, en compliment de la resolució del Tribunal Superior de Justícia de Catalunya. Des d’aquest divendres a les 14 h i fins diumenge a les 6 h els Mossos enviaran agents uniformats als col·legis electorals previstos per procedir a clausurar-los, a més de requisar urnes, paperetes i cens.

Segons estableix una ordre interna dels Mossos d’Esquadra, en les intervencions que faci la policia catalana per complir la resolució judicial haurà de prevaldre “la contenció i la mediació” i s’haurà d’evitar l’ús de la força amb les persones que puguin exercir una resistència passiva. En aquest cas, l’actuació “no podrà anar més enllà de l’acompanyament de persones fins a l’exterior del centre o per permetre obrir un passadís que deixi accedir la policia” a l’espai. I assenyala que en cap situació no s’utilitzaran les porres o altres elements similars.

Les pautes d’actuació fixen que els Mossos han de personar-se a les seus electorals ubicades en edificis públics, comprovar si estan oberts i s’hi si fa cap activitat vinculada amb el referèndum, i intervenir tot el material relacionat amb l’1-O com paperetes, llistes de cens i urnes. Un cop fetes aquestes actuacions, els Mossos tenen l’ordre de desallotjar i tancar el centre abans de les 6 h de diumenge.

En cas que els col·legis electorals estiguin tancats, les dotacions es posicionaran als accessos per “impedir-ne l’obertura” diumenge.