Trapero ha denunciat que el model policial espanyol, regulat en una llei de 1986, ha quedat obsolet perquè exclou els Mossos de rebre informació dels cossos estatals i internacionals. De fet, ha remarcat que els Mossos no tenen cap tipus d’informació sobre els 21 imams que té controlats el Ministeri de l’Interior. El major del cos ha explicat que la informació policial que arriba d’Europa “entra per una finestreta a Madrid controlada pel Cos Nacional de la Policia” i que “el cos de Mossos no sol sortir ben parat” del repartiment d’aquesta informació. Fins i tot, ha dit que “no flueix”. “Ens acabem de situar i ser coherents amb la realitat i reconèixer el caràcter central del cos de mossos o continuarem tenint un problema seriós i important”, ha remarcat Trapero.

Malgrat no disposar de tota la informació, ha assegurat que l’atemptat igualment no s’hauria pogut evitar. En aquest sentit, ha anunciat que es reorientarà el mètode d’investigació pel que fa a la detecció de possibles radicalismes “pensant que hi ha processos de radicalització que no són tan evidents i no deixen tant rastre”.

Nega que la Guàrdia Civil oferís els seus Tedax

En l’entrevista, Trapero també ha desmentit algunes informacions que han transcendit sobre la investigació. Ha negat que la Guàrdia Civil oferís agents seus de la unitat Tedax per intervenir a Alcanar, després de l’explosió de la casa. “No hagués tingut cap sentit”, ha dit, ja que la policia catalana ja disposa d’aquesta unitat. També ha remarcat que la policia belga “no va alertar de res” a la policia catalana sobre els antecedents de l’eximam de Ripoll, Abdelbaki Es Satty, que està sota sospita. “Ens van demanar informació per si sabíem algú, no se’ns va alertar de res”, ha dit Trapero que ha afegit que de l’eximam només “sabíem el nom de pila”.

 Younes Abouyaaqoub no va rebre ajuda per fugir

El major dels Mossos d’Esquadra també ha dit que el conductor de la furgoneta que va causar l’atropellament massiu a la Rambla, Younes Abouyakoub, no va rebre cap tipus de suport fins que va ser abatut pels Mossos a Subirats, a l’Alt Penedès. Treballen amb la hipòtesi que Abouyaaqoub va fugir caminant i que avançava de nit. De moment, descarten que algú l’ajudés. Al contrari, diuen que va intentar colar-se a una casa i fins i tot robar un cotxe a una dona.

“Bueno, pues molt bé, pues adiós”

Sobre la seva frase, ja cèlebre, “Bueno, pues molt bé, pues adiós”, que va dir a un periodista holandès en una roda de premsa quan aquest es queixava que no entenia el català, Trapero ha dit que sap que aquesta popularitat neix des de l’afecte de la gent, però que li agradaria reprendre la normalitat de la seva vida privada al més aviat possible.