La jutgessa instructora de l’Audiència Nacional, Carmen Lamela, ha citat a declarar aquest divendres el major dels Mossos, Josep Lluís Trapero per un presumpte delicte de sedició. Ho fa en el marc de la querella que va presentar la fiscalia, el passat 27 de setembre, per la concentració que es va produir al Departament d’Economia el dia 20, mentre la Guàrdia Civil escorcollava l’edifici a la recerca de proves del referèndum de l’1 d’octubre. A més de Trapero, la jutgessa també ha citat a declarar com a investigats, la intendent dels Mossos d’Esquadra Teresa Laplana i els presidents de l’Assemblea Nacional Catalana, Jordi Sànchez, i d’Òmnium Cultural , Jordi Cuixart.

La magistrada creu que les conductes dels manifestants podrien encaixar en l’article del 544 del Codi Penal, que sanciona l'”alçament tumultuari, dirigit a impedir per la força o fora de les vies legals l’aplicació de les lleis”.

Els Mossos d’Esquadra ja han respost a aquesta citació a través de twitter. En dues piulades, han assegurat que en la compareixença davant l’Audiència Nacional, s’aportarà tota la informació sobre el dispositiu del dia 20 de setembre i mantenen que “en totes les actuacions dels darrers dies s’han complert estrictament les ordres judicials i de la Fiscalia”.