Les temperatures mínimes experimenten variacions destacables diàriament entre el centre i la perifèria de Barcelona, però també entre la zona més pròxima a la platja o el Besòs, i les cotes més elevades de Collserola. Els resultats són variables en funció de les condicions meteorològiques que s’enregistrin. Quan plou o fa vent les diferències són minses en funció dels barris, però quan la presència d’un anticicló implica cel clar i manca de vent poden ser realment rellevants.

Les altes pressions afavoreixen, sobretot durant els mesos més freds de l’any, que apareguin fenòmens com la inversió tèrmica, que genera més fresca a cotes baixes, o bé l’efecte d’illa de calor, responsable que s’assoleixin temperatures molt més suaus al centre de la ciutat de Barcelona, pel fet que el ciment i l’asfalt alliberen en hores nocturnes l’escalfor acumulada al llarg del dia en aquest entorn.

Metodologia i trajectes realitzats

Aquest matí, a ‘El matí de Barcelona’ hem seguit diversos trajectes per la ciutat. Per fer-ho hem emprat dos termòmetres digitals de sensibilitat alta, una moto i una bicicleta. En el cas de la moto la sonda del termòmetre s’ha col·locat a la part superior del casc; a la bicicleta, a la part anterior, al manillar.

Hem realitzat trajectes verticals i també horitzontals. En el cas de la moto s’ha enregistrat la temperatura des de la platja del Bogatell, a dos quarts de set del matí, fins al cim del Tibidabo, pels volts de les set. Posteriorment s’ha continuat analitzant la temperatura, des d’aquest punt de la ciutat fins al revolt de les Monges, a la cara nord del Tibidabo. Després la moto s’ha traslladat fins a la Zona Universitària. La bicicleta ha fet el trajecte entre la desembocadura del Besòs i la plaça de Catalunya. Els desplaçament s’han realitzat entre les 06.30 h i poc després de les 08 h, abans de la sortida del sol.

Resultats

Tal com era d’esperar, basant-nos en la situació meteorològica d’aquesta jornada, marcada per un context d’estabilitat anticiclònica i manca de vent, s’ha pogut comprovar que l’ambient més fred corresponia a les zones més enclotades i allunyades de l’entrellat urbà: al revolt de les Monges, en una zona fonda  i a tocar d’un torrent. La zona del Besòs també ha estat un dels punts més freds de la ciutat a causa de l’escolament de l’aire fred procedent de la plana vallesana a través del corredor d’aquest riu. Tal com s’esperava, l’ambient més càlid s’ha enregistrat als barris centrals de la ciutat, a causa, probablement, de l’efecte d’illa de calor.

Cal ressaltar que es tracta d’un repte experimental per tal d’obtenir dades aproximades. Per fer-ho de forma més rigorosa i científica caldria emprar termòmetres de major precisió i realitzar més transsectes simultàniament, i al llarg de diverses jornades.

A continuació podeu escoltar una de les connexions telefòniques que s’han dut  terme, en directe, a ‘El matí de Barcelona’: