Per aquest carril habitualment hi circulen vehicles, però avui no se'n veu ni un. Els vianants en són els propietaris. En diferents punts de l'avinguda Diagonal hi ha activitats i tallers per a nens i nenes de totes les edats. "El lateral de l'avinguda Diagonal està tallat des de la plaça de les Glòries Catalanes fins a la plaça de Francesc Macià. Però no és l'únic carrer, el passeig de Gràcia també reserva el carril de serveis per als vianants. En total, més de 117.000 metres quadrats que avui estan prohibits als cotxes" Les entitats que hi participen tenen, d'aquesta manera, l'oportuniat de mostrar a tothom allò que fan. Fins i tot hi ha propostes esportives, com la de l'associació Internacional de Futtoc, que és als peus de la Pedrera.

Al llarg de les dues avingudes hi ha vuit punts de lectura amb taules, cadires i gandules per seure-hi, que no han acabat d’omplir-se de gent al llarg del matí.

En canvi, les activitats infantils han tingut més èxit. Al passeig de Gràcia, alguns nois jugaven des de primera hora a futtoc, una combinació de futbol i tennis de taula creada a Barcelona, mentre els més petits s’entretenien una mica més amunt amb els jocs interactius de Smart Toy i Smart Park.

A la Diagonal, pares i nens s’han divertit junts al taller de circ de l’Ateneu Popular 9 Barris. Mentre els més petits aprenien a fer malabars, els seus pares també s’han divertit recordant els jocs a què jugaven quan eren petits. “És com tornar al passat, quan tots els nens jugàvem amb el diàbolo al carrer”, deia una de les mares. Totes les famílies comenten que convertir aquests carrils laterals en aquesta mena d’espais d’oci diumenge al matí és una bona idea. En total, aquest diumenge s’han desplegat sis àrees de joc infantil a les avingudes tallades al trànsit.

Els laterals de la Diagonal, a més d’espais per a la lectura, la pintura i les manualitats, han estat l’escenari per a les desfilades de diverses “marching bands”. Una d’aquestes, vinguda des de Tarragona, ha anat guanyant seguidors al llarg del seu recorregut per l’avinguda a ritme de batucada.

Pel que fa a la programació esportiva, al passeig de Gràcia, entre Aragó i València, hi ha exhibicions i classes d’iniciació al patinatge. També es fan sessions de tai-txi, “running”, capoeria, itineraris en bicicleta i, fins i tot, rutes arquitectòniques guiades. En total, una quinzena d’entitats han programat activitats aquest diumenge als laterals de la Diagonal (des de Francesc Macià fins a Glòries) i el passeig de Gràcia (des dels Jardinets fins a la plaça de Catalunya).

Aquest és el primer de sis diumenges amb els laterals de la Diagonal i el passeig de Gràcia tallats al trànsit i plens d’activitats per als vianants que vulguin gaudir-ne. L’Ajuntament ha impulsat tota aquesta programació amb un pressupost de 70.000 euros. A partir del 26 d’abril, es preveu que els carrils laterals d’aquestes dues vies segueixin tallats al trànsit cada diumenge, però la programació d’activitats no està garantida.

Dispositiu especial de mobilitat

Fins ara, pels laterals de la Diagonal i el passeig de Gràcia passaven cada diumenge entre 5.000 i 10.000 vehicles. A partir d’avui, entre les 9 i les 15 h, a banda de vianants, només podran circular-hi les bicicletes. També es permetrà l’accés dels vehicles als aparcaments. De tota la logística s’encarregarà el personal de la cooperativa Impulsem, una entitat sense afany de lucre que es dedica a la integració en l’àmbit educatiu, social i laboral.

Per garantir la mobilitat, hi ha alguns trams del lateral de la Diagonal que no es tallen al trànsit. El lateral muntanya es mantindrà obert entre Calvet i Francesc Macià, entre la plaça de Joan Carles I i la via Augusta, i entre Sardenya i Sicília. També quedaran oberts els trams del lateral mar entre Calvet i Villarroel, entre la plaça de Joan Carles I i Pau Claris, el tram comprès entre la plaça de Mossèn Jacint Verdaguer i València, i la calçada mar i muntanya entre les Glòries i Sardenya.