La setmana vinent arrencaran les obres del Parc de les Tretze Roses, la gran àrea verda de la Marina del Prat Vermell. Tindrà una superfície de 21.000 metres quadrats, 233 arbres i una zona de jocs infantils de 200 metres quadrats. És una de les principals fites d’un barri que les darreres dècades ha tingut una profunda transformació. Actualment, juntament amb el Poblenou, és un dels barris amb més edificació de la ciutat.

Així serà el Parc de les Tretze Roses, que estarà acabat el setembre del 2023

Antigament, la zona que era ocupa la Marina del Prat Vermell havia estat una zona industrial. Sobretot, a partir del 1846, quan l’Ajuntament de Barcelona va prohibir instal·lar fàbriques a l’interior de la ciutat. Així, s’hi van aixecar fàbriques d’indianes. De fet, el nom del barri ve d’aquí: la roba tenyida en aquestes fàbriques adquiria un color vermellós mentre s’assecava.

L’època de les cases barates

L’any 1929 la muntanya de Montjuic es preparava per acollir l’exposició internacional i l’Ajuntament va desnonar els barraquistes qui hi vivien. Van passar a viure al barri de les cases barates Eduardo Aunós, situat al solar on es construirà el nou parc. Però els habitatges, construïts a corre-cuita i de mala qualitat, es van deteriorar ràpidament. Als 90 les cases barates van anar a terra. Els veïns es van reallotjar en uns nous blocs a tocar. N’eren al voltant d’un miler.

Les cases barates d’Eduardo Aunós es van tirar a terra a principis dels 90

12.000 habitatges nous

El 2005 es va aprovar la reurbanització del barri. Es va projectar aixecar-hi 12.000 habitatges en una superfície equivalent a 40 illes de l’Eixample, dels quals més de 5.000 eren protegits. També s’hi preveia fer-hi el gran parc que aviat començarà a agafar forma. El 2013 es va iniciar la primera fase d’urbanització del barri. Des de llavors ja s’han aixecat diversos edificis i, des del 2018, el metro arriba a la Zona Franca.. Els ocupants de l’edifici cooperatiu La Chalmeta han estat dels últims a arribar-hi aquest mateix any.

14 anys més per acabar del tot el barri

Per acabar del tot el barri, però, encara queda molt. S’espera tenir-lo enllestit cap al 2036, quan es preveu que hi visquin 28.000 persones. El planejament d’aquesta zona també preveu un eix cívic de 720 metres al carrer del Foc i la reserva de 320.000 m2 per a usos comercials i terciaris, que es calcula que podrien generar entre 8.000 i 11.000 llocs de treball.

la chalmeta
Edifici cooperatiu La Chalmeta