El Departament de Benestar Social i Família tramitarà en tan sols un dia els informes d’arrelament als immigrants que viuen als assentaments del Poblenou sense permís de residència per tal d’agilitzar-los al màxim possible la regularització “si s’escau i segons la normativa d’estrangeria”. Així ho assegura el mateix departament en un comunicat, segons el qual el director General per a la Immigració, Xavier Bosch, s’ha compromès aquest dilluns al matí en una reunió amb l’Assemblea Solidària de Suport contra els Desallotjaments. La Generalitat s’afanya a posar mesures quan falten pocs dies per al desallotjament de l’assentament del carrer de Puigcerdà.

Amb aquesta tramitació d’urgència, Benestar Social assegura que vol facilitar “en la mesura que el marc legal ho permeti, una sortida a les persones estrangeres en situació irregular”, la majoria procedents de països subsaharians. El primer pas per a una eventual regularització de la situació en què es troben és l’obtenció d’un permís de residència per arrelament, amb el qual accedirien a serveis o programes sociolaborals, segons l’Administració. El departament recorda que, a banda de la Generalitat (que valida i emet l’informe d’arrelament en sentit favorable o desfavorable), en aquest àmbit hi intervenen l’Ajuntament de Barcelona (que fa una primera proposta d’informe) i la Subdelegació del Govern, encarregada d’atorgar o denegar el permís segons la proposta que li fan arribar les administracions local i autonòmica. Les perspectives, però, no són gaire esperançadores per als ocupants de la nau del carrer de Puigcerdà, ja que la setmana passada la Subdelegació del Govern va rebutjar la possibilitat d’atorgar permisos temporals de feina i també es va negar a tractar tots els casos de manera col·lectiva.

Xavier Bosch ha explicat que, “en circumstàncies normals, entre la recepció de la sol·licitud i la resolució definitiva pot passar un mes” i ha matisat que “en aquest cas particular i per raons humanitàries, la voluntat compartida de les tres institucions és reduir sensiblement aquest període”. Bosch ha recordat que la Direcció General per a la Immigració atén altres casos excepcionals que tramita de forma urgent quan les circumstàncies ho requereixen. En aquest sentit, Benestar Social assegura que durant tot el procés “s’ha mantingut una plena coordinació amb l’Ajuntament”, que fa uns mesos va posar en marxa el Pla d’assentaments irregulars, en el marc del qual la Creu Roja ha atès 153 persones.

En temps de descompte

Un dels portaveus de la Xarxa de Suport als Assentaments, Manel Andreu, ha explicat que des de la xarxa solidària estan una mica més tranquils amb aquesta mesura, però ha criticat que “tot plegat arriba tard, ja estem en temps de descompte”. A Andreu li preocupa que, malgrat que Benestar Social s’afanyarà a agilitzar la burocràcia per no agreujar la vulnerabilitat d’aquest col·lectiu, encara cal que molts dels habitants de la nau vagin a les Oficines d’Atenció al Ciutadà (OAC) municipals a fer la tramitació prèvia (almenys un dia), a la qual cal sumar la tramitació de la Generalitat (un dia més) i el temps que trigui en resoldre cada cas de manera individual la Subdelegació del Govern. La data límit per al desallotjament és el 31 de juliol: “tot plegat és precipitat, però creiem que hi ha bona disposició per resoldre el problema i encara hi ha temps”, conclou Andreu.