Una setmana després del macroconcert solidari a favor de les persones refugiades, la campanya “Casa nostra, casa vostra” torna a mobilitzar la ciutadania. La convocatòria és a les 16 h a la plaça d’Urquinaona i es calcula que dues hores més tard la ciutadania arribarà al passeig Marítim per portar el seu clam fins al Mediterrani, on l’any passat van morir més de 5.000 persones intentant arribar a Europa.

L’organització vol crear una gran marea blava que simbolitzi el mar Mediterrani, per això demana als assistents que hi vagin vestits de blau, amb cartells d’aquest color o bé amb les banderoles que es poden aconseguir al web o al local de Barcelona situat al carrer de Còrsega.

Amb la marxa, els ciutadans volen exigir al Govern espanyol que compleixi la legalitat internacional i els compromisos d’acollida. També apel·len les institucions catalanes a donar una resposta a la crisi del refugi que viu Europa. Segons les darreres xifres que va fer públiques la Comissió Europea, en dos anys els països de la UE tan sols han acollit un 7 % dels refugiats previstos.

“Nosaltres aquests dies hem pensat moltíssim en el “No a la guerra”, ara fa 14 anys. Va ser en aquesta època, el mes de febrer, quan Barcelona va sortir massivament al carrer perquè ens trobàvem amb unes polítiques absurdes com les que ens van dur a la guerra de l’Iraq. La de Barcelona va ser de les mobilitzacions més grans del món. Esperem que aquesta vegada passi el mateix.” Xavi Rossinyol de “Casa nostra, casa vostra”

Dispositiu de mobilitat especial

Desenes d’autocars arribaran al llarg del matí d’aquest dissabte, procedents d’arreu de Catalunya, per participar en la mobilització. La Guàrdia Urbana ha habilitat cinc punts d’estacionament per a aquests vehicles, que estaran ubicats als carrils bus dels carrers de Pau Claris, Roger de Llúria, Aragó, València i Mallorca.

Les restriccions de trànsit en aquesta jornada seran importants, per això la recomanació és clara: a partir de les 15 h cal evitar l’ús del vehicle privat i optar per desplaçar-se a peu o bé amb metro. TMB reforçarà el servei de metro amb més vigilància, atenció i freqüència de pas a les estacions properes a la manifestació, com la d’Urquinaona. També quedaran afectades una vintena de línies de bus.

El lema de la convocatòria

La manifestació s’ha organitzat en sis grans blocs, que l’organització calcula que acolliran unes 200 persones cadascun. Al darrere es manifestarà la resta de la ciutadania.

A la fila 0 de la manifestació, un grup de refugiats i migrants portaran la pancarta que obrirà la marxa, amb el lema “Prou excuses! Acollim ara”. Tot seguit, al segon bloc, les organitzacions socials que treballen en l’atenció a aquestes persones amb un altre missatge: “No més morts. Obrim fronteres!”. En tercer lloc, les entitats de la societat civil, amb la pancarta “Catalunya, terra d’acollida”.

Després, els tres darrers blocs, en què marxaran més persones migrants, un bloc juvenil i un grup de la Xarxa Educativa.

Acció simbòlica al mar

A les 18 h es preveu que la mobilització arribi a la Barceloneta, on es farà l’acte de cloenda. A càrrec de l’escenografia, repeteix La Fura dels Baus, que ja va organitzar el gran macroconcert al Palau Sant Jordi.

Després de l’actuació de la Barcelona Gipsy Balkan Orchestra, serà el torn dels parlaments. Entre les intervencions més destacades, la de dues persones refugiades que compartiran la seva experiència: Dara Ljubojevic, que va arribar fugint de la Guerra dels Balcans, i Meera Zaroor, que va venir de Síria ara fa tres anys. També hi intervindran els coordinadors de la campanya “Casa nostra, casa vostra”, Ruben Wagensberg i Lara Costafreda.

Al port, hi haurà atracat el veler Astral, de Proactiva Open Arms.

Un cop acabi l’acte a la Barceloneta, el president de la Generalitat, Carles Puigdemont, rebrà els coordinadors de la campanya “Casa nostra, casa vostra” al Palau de la Generalitat.

Seguiment a betevé

betevé farà un seguiment especial de la marxa reivindicativa. Pel que fa a la televisió, es faran dues connexions especials (a les 17 i a les 18.20 h ) tant des de la mateixa manifestació, com des del passeig Marítim, on finalitzarà. A banda, el web de betevé també seguirà minut a minut el decurs de la marxa, amb un seguiment especial des de Twitter i Facebook.