El dia 10 de maig a les 10 del matí s'obriran les votacions perquè els ciutadans puguin decidir com volen que sigui aquesta via. Es podrà fer des de qualsevol punt d'Internet, però també des de les 108 urnes electròniques instal.lades a edificis municipals i quatre a la vía pública. El govern municipal espera que un 30% de les votacions es facin per Internet. Els que tinguin més dubtes i prefereixin votar de forma presencial, trobaran un funcionari a cada punt de votació. Tot aquest dispositiu ha costat dos milions d'euros, una despesa que el govern municipal reconeix que és elevat però justificable. Nicolau defensa que siguin els ciutadans els que decideixin com ha de ser la Diagonal. De moment ,en aquest procés previ participatiu, en el que s'han rebut fins i tot dibuixos com aquest, els ciutadans no han avalat cap opció, tot i que el 75% ha demanat que s'implanti el tramvia i més de la meitat que es canviïn els arbres si això suposa mantenir o augmentar els que hi ha ara.

Des que es va obrir el període d’aportacions del procés participatiu per transformar la Diagonal, l’Ajuntament ha rebut 29.700 aportacions ciutadanes, de les quals es respondran 23.000 -algunes no deixaven adreça o demanaven explícitament que no es contestessin-. De moment, el consistori ja ha enviat resposta al 80% a través d’una carta o d’un e-mail. En la resposta, s’indica si la proposta s’ha incorporat a una de les dues opcions de transformació dissenyades o si s’ha desestimat.

Eixample participatiu
Segons les aportacions ciutadanes, un 80% dels participants estan d’acord amb el procés de reforma de la Diagonal, un 12% preferiria mantenir l’avinguda com està ara i un 8% considera que hi ha altres prioritats a la ciutat, tot i que també han fet propostes. Per districtes, els ciutadans més participatius han estat els de l’Eixample.

Dos milions d’euros
La resposta als ciutadans és l’últim pas abans de la consulta ciutadana que es farà a partir del 10 de maig. Els participants podran votar a través d’Internet o de forma presencial. Per això, s’ha organitzat un dispositiu que ha costat dos milions d’euros. Segons l’Ajuntament, la despesa és elevada però justificable.