De dimensions petites i un pes molt baix, quatre grams només. Així són els ratpenats que es poden veure a Barcelona. Ara és molt difícil trobar-ne algun perquè hivernen i durant aquest període s'allunyen de la ciutat. Però, a la primavera surten dels seus amagatalls per alimentar-se d'insectes voladors. MARGARITA PARÉS, programa de biodiversitat "Mengen una gran quantitat de mosquits, se sap que un ratpenat pot menjar en una nit un 60 % del seu propi pes en insectes, això és un poder impressionant i una gran ajuda en el control de les poblacions de mosquits de la ciutat." Ara s'han dissenyat uns nous espais per a ratpenats amb l'objectiu que tinguin les condicions òptimes per reproduir-se. Es tracta de torres niu formades per dues caixes de fusta i un pal de tres metres. A sobre de les caixes s'ha posat un petit sostre. Una coberta que els permet aïllar-se de la calor. I és que les altes temperatures del darrer estiu van provocar la mort de molts ratpenats. Aquesta mateixa setmana s'han instal·lat 18 torres niu a horts urbans, un dels quals, el de Can Soler. XAVIER PUIG, tècnic de l'associació Galanthus "Sabem i podem afirmar del cert que les poblacions de ratpenats no són les que podrien ser o sigui que el potencial d'acollida del nostre entorn no està satisfet, podria haver-hi més població, segur, i perquè hi hagi més població hem de deixar de degenerar l'entorn i hem de començar a crear les condicions òptimes, i una d'elles, és que existeixi refugi." No serà fins a l'abril que els ratpenats s'acostaran a aquesta torre niu, amb la presència d'aquests animals, els pagesos ja no caldrà que posin pesticides als cultius. Si aquesta iniciativa funciona, n'hi instal·laran a altres punts.

Els ratpenats poden arribar a menjar un miler d’insectes al dia. De fet, el 60% del seu pes és el que han consumit en una nit. Això sí, només pesen quatre grams. Però la seva alimentació es basa únicament en insectes voladors. No són perillosos ni agressius, només cal evitar tocar-los amb les mans perquè, si se’ls molesta, poden arribar a mossegar. A Barcelona, n’hi ha de vuit espècies. El més abundant, però, és el ratpenat comú. El seu elevat consum d’insectes permet reduir el nombre de mosquits i tenir-ne un control i, així, s’eviten plagues que transmeten els mosquits.

Els darrers anys, el nombre de ratpenats s’ha reduït considerablement a la ciutat. Les altes temperatures de l’estiu passat van provocar la mort d’un bon nombre d’aquests animals, perquè no suporten la calor intensa. Amb l’objectiu que es reprodueixin i estiguin presents en les zones on hi ha presència de mosquits, des de l’Ajuntament de Barcelona s’ha posat en marxa una nova iniciativa que consisteix a instal·lar torres niu per a ratpenats als horts urbans. En total, n’han col·locat 18 i, si la iniciativa funciona, en posaran a més llocs.

En aquests moments, aquests animals estan en període d’hibernació, però calculen que a partir del mes d’abril ja hi haurà ratpenats a les torres niu. Les estructures consten de dues caixes i un pal de fusta de tres metres. D’aquesta manera, les ratapinyades descansen en altura i tenen prou espai per enlairar-se. A sobre de les caixes, s’ha posat un petit sostre que els permet aïllar-se de la calor. En aquests espais caben uns 300 animals.

La posada en marxa d’aquestes torres niu permetrà que els pagesos dels horts urbans no hagin d’utilitzar pesticides i practicar així una agricultura ecològica. Aquest és el cas dels horts de Can Soler, de Collserola i de Pedralbes, entre d’altres. I també d’espais verds com el viver dels Tres Pins o el solar de Germanetes al carrer del Comte Borrell.