torre rellotge
Foto: Vicente Zambrano

L’emblemàtica torre del Rellotge del moll de Pescadors serà visitable. Així ho ha anunciat el president del Port de Barcelona, Damià Calvet, durant la presentació del projecte de la nova llotja de pescadors. “És un emblema i formarà part del que serà el circuit cultural i de ciutat del port”, ha assegurat. També s’hi organitzaran activitats perquè “sigui un punt encara més visible del que significa el port per a la ciutat”.

La nova llotja de pescadors es començarà a aixecar a finals d’any

Quan acabi el projecte de reforma del moll de Pescadors, la torre del Rellotge quedarà ubicada en un passeig que estarà obert a la ciutadania i que enllaçarà amb una passarel·la que permetrà veure l’activitat de l’interior de la llotja, com la subhasta de peix, a través de grans finestrals.

Els veïns de la Barceloneta van salvar-la de l’enderroc

La torre del Rellotge es va construir el segle XVIII i va ser un dels primers fars de la ciutat. També és un dels punts geodèsics on el científic Pierre Méchain va prendre les mides que van servir de base del sistema mètric decimal el 1799. El far coincidia exactament amb el meridià de París, concretament el tram entre Dunkerque i Barcelona, i es va fer servir per mesurar-lo. Anys més tard, el 1904, la torre va estar a punt de ser enderrocada, quan es va tirar a terra l’edifici de capitania del port, però els veïns de la Barceloneta ho van impedir. Després va ser remodelada i li van afegir les quatre esferes de rellotge que té actualment.

La torre del Rellotge que marca el temps de la Barceloneta

La torre del Rellotge de la UB també es podrà visitar

Curiosament, l’altra torre del Rellotge que hi ha a la ciutat, la de l’Edifici Històric de la UB, també es podrà visitar. L’estructura de torre s’ha restaurat per obrir-la al públic i, en un futur, fer-hi visites guiades. Fa 35 metres d’alçària i és una de les imatges icòniques del paisatge urbà de l’Eixample. Forma part de l’Edifici Històric de la UB, un conjunt arquitectònic projectat per Elies Rogent el 1862. L’arquitecte va concebre un campanar en el qual s’allotgés un rellotge que havia de marcar els horaris, la precisió i el rigor propis de la vida acadèmica.