Després d’un 2020 en què el coronavirus va acaparar-ho tot, especialistes de l’Hospital Clínic avisen que aquest any ja comencen a circular de nou els típics virus de la tardor. De moment, comencen a veure casos de rinovirus, que causa refredats forts. Aquest virus, com pràcticament tots, no va tenir incidència l’any passat i ara recupera terreny fruit del relaxament de les mesures sanitàries per la covid-19.

Això fa pensar que la grip, que també va desaparèixer del mapa, pot tornar a fer acte de presència aquest hivern. Segons María Ángeles Marcos, cap de Virologia de l’Hospital Clínic, és aviat per assegurar-ho però hi ha alguns motius per pensar que serà així. Després d’un any sense entrar en contacte amb el virus, explica Marcos, hi ha hagut una pèrdua de la immunitat de la població vers la grip. De manera que en seríem més vulnerables. A més, afegeix, el relaxament de les mesures sanitàries per la covid-19 també pot contribuir que reaparegui.

A les farmàcies ja noten un canvi

La desaparició dels virus respiratoris l’any passat va fer que les farmàcies es quedessin sense vendre bona part de l’estoc de medicaments per pal·liar-ne els símptomes. Aquesta tardor, però, ja no és així. Segons explica Maria Guerra, propietària d’una farmàcia a tocar de l’Hospital Clínic, ja fa dies que els arriben molts clients amb rinitis, mal de gola, mucositat o tos.

Només tres casos detectats, de moment

Aquest mes d’octubre ha començat la fase de vigilància del virus de la grip i, de moment, a Catalunya només s’han detectat tres casos aïllats. Segons Marcos, tampoc no se n’estan detectant en altres països europeus amb temperatures més fredes. Ara bé, cal tenir en compte que és aviat per treure conclusions d’aquestes xifres. Normalment, el pic de l’epidèmia de la grip arriba el mes de gener.

També torna la bronquiolitis infantil

El virus que més sovint provoca una bronquiolitis en infants, el virus respiratori sincicial (VRS), també ha aparegut en les darreres setmanes després de mesos pràcticament sense circular. Des de principis de març se n’han confirmat uns 10 casos de mitjana cada setmana.