L’alumnat ha tornat a les aules d’escoles i instituts de Catalunya aquest dilluns després de les vacances de Nadal. És el mateix dia que s’incorporen 3.472 docents nous, 464 professionals als centres de Barcelona: en total, 2.009 professors de secundària i 1.463 mestres de primària. D’aquesta manera, els docents reduiran una hora lectiva setmanal i ampliaran una hora de coordinació per preparar les classes, amb un cost econòmic anual de 67 milions d’euros.

Flexibilitat per aplicar la reducció de l’hora

Així, els professionals de secundària passaran de 19 a 18 hores lectives setmanals i els de primària en faran 23 en lloc de 24. Aquest és un dels diversos punts de l’acord entre sindicats i Educació a què es va arribar l’1 de setembre.

Davant la preocupació de les direccions de les escoles i instituts per refer horaris i plantilles a mig curs, el Departament d’Educació va presentar una proposta de recomanacions. La intenció és que el procés sigui flexible per facilitar la reorganització a les escoles i instituts. Per exemple, s’intentarà no substituir els tutors ni els mestres especialistes.

Adaptació de la plantilla a mig curs

Aquest és el model pel qual ha optat l’Institut Escola el Til·ler, que ha mantingut els tutors a cada grup i ha sumat un mestre de primària i un especialista d’anglès a l’ESO. Amb aquestes incorporacions es podrà reduir una hora lectiva als professionals. La directora del centre, Domi Viñas, valora positivament l’augment de personal però lamenta que sigui a mig curs. Tot i això creuen que el marge per a les maniobres que es poden fer amb l’arribada dels nous docents “és molt ajustat”, com explica la cap d’estudis Mireia Arnau, que considera que la mesura ha permès “reduir ràtios fent algun desdoblament” però lamenta que “l’encaix de peces no ha estat fàcil”.

Un dels professionals que s’estrenen avui per reduir l’hora lectiva és Daniel Salinas, que després de dos anys de substitucions té ara la primera oportunitat de tenir un contracte estable i d’integrar-se en un centre. Valora com “tot un repte professional” fer classes als diferents grups de l’Institut Escola el Til·ler en una nova etapa que “afronta amb energia i moltíssima il·lusió”.

Vaga d’educació al gener per revertir les retallades

La tornada a l’escola continua marcada pel conflicte laboral obert entre el Departament d’Educació i el sindicat USTEC-STEs, que ha convocat una altra vaga a les escoles i instituts de Catalunya el 25 i 26 de gener. La comunitat educativa demana revertir les retallades que havien quedat fora de l’acord del mes de setembre. Amb les negociacions en marxa, el conseller Gonzàlez-Cambray ha criticat la convocatòria d’aquestes aturades.

Comparteix a: