Aquest dimecres fa just un mes que ha començat el nou curs escolar a les presons, després que al març les classes presencials es van interrompre per la pandèmia del coronavirus. La tornada a l’aula ha estat marcada per les restriccions sanitàries, de manera que, tal com passa a les escoles ordinàries, els interns van a classe amb companys del mateix mòdul perquè no es poden barrejar amb la resta de presos i l’activitat docent es realitza principalment en el mateix mòdul.

Ha calgut, per tant, buscar espais nous per complir amb l’aforament i les distàncies de seguretat, de manera que alguns fan classes al menjador. A l’espai educatiu de l’escola d’adults només s’hi desplacen alguns dies, ja que és l’únic lloc on disposen d’internet i també d’ordinadors per a tots. La mascareta és obligatòria, així com la neteja de les instal·lacions i la ventilació que se’n cuiden els mateixos interns.

La pandèmia fa caure les matriculacions

L’any passat es van matricular a l’escola 3.929 interns, més de la meitat de les persones que compleixen pena de presó als nou centres penitenciaris de Catalunya. Ara bé, aquest any, amb la pandèmia, les matriculacions s’han reduït i això es nota, sobretot, al mòdul de multireincidents i de dones. Fonts del Departament de Justícia atribueixen aquesta davallada a la reducció de l’aforament al 50% i a altres motius, com ara el que a dins de la presó es coneix com a pujada voluntària.

La pujada voluntària, que ha d’acordar el comitè de crisi, vol dir que els interns poden anar a la cel·la quan vulguin. “Si les persones es queden a la cel·la i no baixen perquè és una mesura covid per evitar contagis, després nosaltres no podem interaccionar amb aquestes persones perquè puguin venir a fer l’activitat”, explica l’Aitor, el director docent de l’Escola de Formació d’Adults Artur Martorell, que imparteix les classes al centre penitenciari de Brians 1, a Sant Esteve ses Rovires. Per això, intenten fer tutories més personalitzades per captar-los i que vagin a classe tot i la pujada voluntària.

Professors essencials

Rebre educació és un element imprescindible a les presons. Per això, el Departament de Justícia treballa amb el d’Educació perquè els mestres dels centres penitenciaris es considerin serveis essencials i no s’aturin en cas d’un altre confinament total. “El que podem dir és que farem tot el possible per mantenir l’escola. Perquè sabem que reduint grups i mantenint mesures d’higiene podem garantir salut i seguretat de les persones i alhora mantenir l’activitat”, assegura el subdirector general de Programes de Rehabilitació i Sanitat, Carles Soler.

El 12 de març passat, les classes presencials es van interrompre amb l’estat d’alarma i el confinament total. A partir de la segona quinzena d’abril, es van fer videoconferències amb l’alumnat i es va facilitar materials educatius perquè poguessin continuar la seva formació. També es van incorporar una trentena de dinamitzadors culturals.