Les actuacions del Torn d’Ofici i Assistència al Detingut (TOAD) han recuperat a Catalunya els nivells previs a la pandèmia i durant el 2021 han crescut un 20 % respecte a l’any anterior. Així es van fer 320.384 assistències, molt per sobre de les 266.524 del 2020 i, fins i tot, per damunt de les quals hi va haver el 2019, que van ser 319.127.

El Consell de l’Advocacia Catalana (CICAC) adverteix que amb la normalització de l’activitat cal més que mai que el Departament de Justícia millori el finançament del sistema del torn d’ofici i anuncia que a partir d’aquest any els casos de violència contra la infància i l’adolescència s’incorporen al protocol d’assistència lletrada immediata, tal com ja s’aplica a les víctimes d’agressions masclistes.

La meitat de les assistències es concentren a Barcelona

L’increment de les assistències és homogeni a tots els col·legis de l’advocacia catalans. Actualment són 6.340 els advocats i advocades inscrits al torn d’ofici, poc més de 3.000 al col·legi de Barcelona, que va concentrar gairebé 150.000 actuacions, pràcticament la meitat. Els diversos tipus d’actuacions es van distribuir de forma similar a tots els col·legis.

La presidenta de la Comissió del Torn d’Ofici del CICAC i degana de Sabadell, Eulàlia Barros, i la vicepresidenta de la comissió i degana de Tarragona, Estela Martín, han assenyalat durant la presentació de les dades que el creixement del 20 % en un any i la recuperació del torn d’ofici en els nivells previs a la pandèmia corrobora que “la justícia gratuïta és un dels continguts més essencials de l’estat de dret i l’advocacia mantindrà el compromís amb aquest servei per garantir a tothom l’accés a la justícia en igualtat de condicions”.

La pandèmia va fer disminuir les assistències

L’evolució positiva de les dades del TOAD al llarg del 2021 consolida la normalització de l’activitat del torn d’ofici després que la pandèmia provoqués el 2020 una caiguda del 14,5 % de les assistències a causa de les restriccions pel coronavirus. De les més de 320.000 actuacions, 212.000 van ser en procediments judicials, 90.000 van ser assistència inicial a persones detingudes o investigades i 17.487 van ser assistència inicial a víctimes de violència masclista. El torn d’ofici en violència de gènere va atendre 14.492 dones el 2019 i 14.071 el 2020. Per tipus d’actuació, 132.000 van ser en l’àmbit penal, poc més del 40 %, i 37.468 en dret civil i de família, un 11,5 % del total. 10.000 van ser en dret contenciós administratiu i 5.400 en dret laboral.

Nou protocol en les agressions a infants i adolescents

A partir d’aquest any s’incorporarà un procediment en els casos de violència contra la infància i l’adolescència, segons ha anunciat el president del Consell de l’Advocacia Catalana. D’aquesta forma, els infants i adolescents que hagin estat víctimes d’algun tipus de violència també podran accedir a partir d’ara a assistència lletrada immediata en la mateixa seu policial. “Entomem aquest nou repte amb l’experiència de la feina desenvolupada l’últim any amb els casos de violència masclista i amb el convenciment que tot el que sigui facilitar l’assistència als més vulnerables, i els infants i adolescents ho són, és un pas endavant a favor d’una justícia més compromesa”, ha dit Joan Ramon Puig.

Nou dispositiu policial per reduir les agressions sexuals en l’entorn de l’oci nocturn