Una cinquantena d'advocats d'ofici han donat suport, en persona, a la lectura del manifest en defensa de la justícia gratuïta a les portes del Col•legi de Barcelona. La seva, asseguren, és una pota democràtica indispensable per garantir els drets dels ciutadans. "Les administracions han de vetllar per l'eficiència i sostenibilitat del sistema, sense que aquesta finalitat es pretengui obtenir dels advocats i advocades que s'hi dediquen." A Barcelona hi ha més de 3.400 advocats d'ofici, que compaginen l'exercici de casos privats amb aquesta vessant més social de la professió. Un servei pel qual no cobren res al ciutadà, i que les administracions els paguen "a posteriori". La retribució d'algunes guàrdies, asseguren, no arriba als 2 euros per hora de feina, i aixà fa insostenible el sistema. Amb motiu del Dia de la Justícia Gratuïta i del Torn d'Ofici, que serà diumenge, avui els lletrats han obert les portes als ciutadans que han volgut cursar "in situ" els seus casos relacionats amb dret civil, família, penal, laboral o administratiu. Una vintena de persones ja s'hi esperaven a primera hora. "Es un gran bagatge professional. D'aquesta manera coneixem casos i una realitat social que sinó no tocaríem. Hem de ser igual de professionals tant si és algú adinerat com si és una persona sense recursos." El 2014 els advocats d'ofici van atendre 81.000 casos només a Barcelona, més de la meitat d'àmbit penal.

A la lectura del manifest s’hi ha sumat, doncs, una jornada de portes obertes amb consultes gratuïtes que a primera hora del matí ja aplegava una vintena de persones que hi feien cua. D’aquesta manera, els ciutadans que ho han volgut han cursat “in situ” els seus casos relacionats amb dret civil, de família, penal, laboral o administratiu.

Els advocats es queixem que aquells que fan Torn d’Ofici compaginen aquesta vessant més social amb l’exercici de casos privats, i que els honoraris que reben per cada hora que hi dediquen no arriben als dos euros. Els ciutadans no han de pagar res per aquest servei, sinó que són les administracions les qui se’n fan càrrec “a posteriori”.