transport public sant jordi 2024 barcelona

TMB ja ha anunciat que recorrerà contra la sentència que reconeix l’amiant del metro de Barcelona com a causa de la mort d’un home que va treballar al suburbà durant 20 anys, entre 1988 i 2008. A través d’un comunicat, l’empresa “vol manifestar el respecte a la decisió judicial” però anuncia que no comparteix els arguments del TSJC perquè la sentència obvia totalment la possible exposició del treballador a l’amiant a una altra empresa prèvia, entre 1959 i 1991. Un fet que consideren “molt rellevant” perquè el càncer pleural que li va provocar la mort té un període de latència que pot allargar-se fins als cinquanta anys.

En el comunicat, TMB també subratlla que el jutge “no ha condemnat el metro” en aquesta decisió judicial i que només es reconeix el dret de la vídua a cobrar una pensió de viudetat per malaltia professional. L’empresa destaca que “no hi ha cap retret a TMB per la manca de salut i seguretat en el treball.” I relaten que el lloc de treball d’aquest professional no va ser considerat un lloc de possible exposició a l’amiant.

Malgrat això, el Col·lectiu Ronda, que representa la família, considera provat que TMB va cometre infraccions greus perquè el difunt no va entrar dins el programa específic de vigilància de l’empresa, perquè es va considerar que no estava exposat a l’amiant. I es per això que en les properes setmanes, la família demandarà TMB en una segona acció judicial.

Eliminat el 75 % de l’amiant del metro

L’empresa de transport defensa que fa 30 anys que treballa per retirar l’amiant de les instal·lacions del metro i que actualment ja s’ha eliminat el 75 % del material de les instal·lacions. Asseguren també que l’aire del metro és segur, després de l’exhaustiva anàlisi feta el 2020. En l’informe final de l’Agència de Salut Pública es reflecteix que no es va identificar cap fibra d’amiant a l’aire.