El periple del Yasser, un cuiner sirià, va començar el maig del 2013, però només fa un mes que ha arribat a Espanya. Al seu país era el xef d’un restaurant i va aconseguir fugir-ne gràcies a la seva professió, fent de cuiner de vaixell. La seguretat que sent aquí, però, no impedeix la seva preocupació perquè tem per la vida de la seva família.

“Aquí em sento acollit, però estic desesperat perquè la meva dona i els meus fills encara són a Síria.”

Des de fa una setmana viu en un dels pisos de la Casa Bloc, un centre dedicat a l’acollida de refugiats. Hi podrà viure durant sis mesos amb el suport dels treballadors socials. Després entrarà en la segona fase, en què ell mateix haurà de buscar un pis de lloguer i gestionar-se l’ajuda econòmica. Qui ja ha donat aquest pas és el Yaroslau, que ja fa tres anys que viu a Espanya. La seva història és diferent. A Ucraïna també va esclatar un conflicte armat, però ell va arribar aquí per vacances i ja no va poder tornar. Per això va decidir establir-se aquí amb la dona. La seva filla ja ha nascut aquí.

“Al meu país jo vivia molt bé: tenia una feina, una casa i un cotxe. Quan vaig començar la meva vida aquí, no tenia res. Però els espanyols i catalans són gent oberta i acollidora, m’han ajudat molt, a mi i a la meva família.”

Des de fa un mes treballa en una agència de viatges, tot i que viuen amb la incertesa de poder o no renovar els papers cada sis mesos. Diu que el seu futur està aquí i que es vol establir definitivament a Barcelona. També té un projecte social al cap, vol ajudar altres compatriotes refugiats a adaptar-se a la nova vida.