ALEIX PRAT, cap del Servei Oncologia Mèdica de l'Hospital Clínic "En el grup de pacients on tenim més dubtes de tondar quimioteràpia o no, és una eina que pòsem sobre la taula que ajuda a la pacient i ajuda a l'oncòleg a prendre una decisió molt més precisa i, per tant, molt més personalitzada" CARME SALVÀ, pacient "El dia que em van dir que no havia de fer quimio, vaig sortir més contenta que... molt bé. I el meu tractament ara és una pastilla diària, que no suposa tant"

Es tracta d’un pas més en els tests genòmics que ajuden a predir la resposta als tractaments i les possibilitats de supervivència de les pacients. Fins ara, els test de segona generació han permès identificar un grup de dones malaltes amb un índex baix de recaiguda i que, per tant, no necessiten tractament de quimioteràpia, i un altre grup amb risc alt a les quals sí que cal aplicar aquest tractament. Amb el nou test, es podrà incidir sobretot en el grup de pacients amb risc intermedi de recaiguda durant els primers 10 anys, per les quals no s’havia pogut determinar l’opció terapèutica més adient.

Pel doctor Aleix Prat, cap del Servei d’Oncologia Mèdica del Clínica i responsable de l’estudi, “el nou test genòmic ens acosta més a la medicina personalitzada o de precisió, ja que proporciona informació més detallada dels beneficis i els riscos de la quimioteràpia i la hormonoteràpia“. Però no només això: segons l’oncòleg, amb aquest avenç les mateixes pacients també guanyen pes en el procés, ja que “ajuda a apoderar-les en la presa de decisions sobre el seu tractament“.

La investigació per desenvolupar aquests tests de tercera generació s’ha fet a partir de l’anàlisi de les dades genòmiques dels tumors de prop de 2.250 pacients amb càncer de mama. L’estudi, que ha publicat aquest dimecres a la revista especialitzada ‘Clinical Cancer Reserch’, ha estat liderat pel doctor Prat, amb la participació de diversos hospitals espanyols integrats al Grup Espanyol d’Investigació en Càncer de Mama (GEICAM), així com d‘investigadors de la Universitat nord-americana de Carolina del Nord, de la Royal Marsden Foundation Trust de Londres, de la Universitat d’Otago de Nova Zelanda i de la Universitat d’Edimburg.

A finals d’any, l’Hospital Clínic podrà començar a implementar el nou test i es convertirà en el primer centre hospitalari del món que l’utilitzi.