Escolta aquesta notícia

Els maltractaments i abusos exercits contra els infants i adolescents són un problema que sovint es manté ocult i és difícil de detectar. Segons ha assegurat la secretària de la Direcció General d’Atenció a la Infància i l’Adolescència de la Generalitat (DGAIA), Teresa Llorens, al betevé directe, aquest tipus d’abús es detecta sobretot als hospitals. Per facilitar la denúncia via WhatsApp, Drets Socials ha posat en marxa la plataforma Tot OK.

Segons Llorens, aquesta nova eina és una ampliació del servei Infància Respon, que només atenia denúncies per via telefònica, i des d’ara també es podrà fer a través d’un xat o per missatges de WhastApp. “Vam tenir 11.000 trucades però un percentatge molt petit eren de nens i joves”, ha detallat Llorens. Per això han decidit obrir nous canals en què els infants puguin denunciar per si mateixos casos de violència o assetjament.

Espai segur i confidencial

Quan arriba una denúncia a través de Tot OK, un professional intenta tranquil·litzar l’afectat i si detecta que el cas és molt greu es posa en marxa una unitat específica d’actuació urgent. En tot moment es manté la confidencialitat de la persona denunciant, que en alguns casos és testimoni dels fets. La majoria de situacions que es denuncien són insults, ciberassetjament, bullying i abús sexual.

Balanç del 2024

Segons dades d’Infància Respon, l’any 2024 els casos més denunciats tenien relació amb maltractament físic (15 %), abús sexual o sospita (14 %), negligència (14 %) i problemes socioeconòmics i de salut (14 %). També cal destacar els derivats de problemes de salut mental (12 %), maltractament psíquic (12 %), violència en l’entorn familiar (7 %), assetjament escolar (4 %), conflictes de progenitors separats (4 %) i antecedents de risc (3 %).

Comparteix a:
Imatge de l'autor/a