L’edifici de la ronda de Sant Pere, número 41, que havia estat els antics jutjats de la Seguretat Social, ha tornat a sortir a subhasta. És la tercera vegada que l’Estat intenta ingressar líquid desfent-se d’aquest immoble, un espai singular que ocupa tota una illeta, a la confluència d’Alí Bei i Bailèn, a tocar del monument a Rafael Casanova. Des que els jutjats socials de Barcelona es van traslladar a la Ciutat de la Justícia el 2015, l’edifici està buit, tot i que Endesa fins ara ha fet ús d’un dels soterranis.
Ja és el tercer intent de subhasta
Els veïns de l’Eixample estan amatents i ja van denunciar el segon intent de subhasta ara fa tot just un any, l’octubre del 2018. El primer intent va ser el 2017. Tenen el suport de la Federació d’Associacions de Veïns i Veïnes de Barcelona (FAVB) i volen que la finca es destini a equipaments o habitatges socials. Té dos soterranis i planta baixa més vuit, amb una superfície útil de 5.296 m². En el soterrani hi ha un centre de transformació cedit a Endesa Distribució Elèctrica, SLU, empresa que pot fer-ne ús lliurement, sempre que es faci responsable de la conservació i manteniment de l’espai.
La subhasta tindrà lloc el dia 11 de desembre del 2019 a les 10.30 h. El preu de sortida és el mateix, 16,75 milions d’euros (3.162 €/m²). Hi ha temps per presentar-hi ofertes fins al 29 de novembre.
L’Ajuntament està interessat en l’immoble
En les dues ocasions anteriors, la subhasta va quedar deserta, i confien que aquest cop tampoc no arribi a bon port l’operació i pugui passar a mans municipals. Pels veïns, el fet que l’Ajuntament s’hi hagi interessat i que diferents entitats estiguin disposades a lluitar perquè sigui de propietat municipal podria ser-ne un motiu.
Els veïns insten l’Ajuntament que faci valer una llei del 2006 sobre les desafectacions d’immobles que són propietat de l’Estat segons la qual aquest tipus d’operacions no es poden fer sense que l’Ajuntament en tingui coneixement. Segons Jordí Martí, regidor de l’Eixample, faran el possible per aconseguir el bloc. “Aquí som una mica David contra Goliat, però utilitzarem tots els recursos jurídics que estiguin al nostre abast perquè és una peça que no hauria de caure en mans privades amb el dèficit d’espai públic i d’equipament públic que tenim a la ciutat, i a més és en un lloc neuràlgic”, afirma Martí.