L’Estat va recaptar més diners dels que preveia inicialment a través de la casella de finalitats socials de la declaració de la renda i aquest excedent es va repartir entre les comunitats autònomes. Catalunya havia de rebre 1,6 milions per al tercer sector a proposta del govern central, tal com havia aprovat la darrera Comissió Delegada de Benestar Social i Serveis Socials. El nou govern de Pedro Sánchez, però, ha fet marxa enrere perquè considera que Catalunya està sobrefinançada.

Aquesta decisió ha estat una galleda d’aigua freda a la Taula del Tercer Sector, que acusa el nou govern d’actuar per sorpresa i de forma unilateral. La plataforma lamenta que la repartició no tingui en compte el pes del tercer sector, la complexitat social ni la decisió de la ciutadania. Per tot plegat, les entitats ja han demanat una reunió amb la ministra de Sanitat, Consum i Afers Socials, Carmen Montón. També insten la Generalitat a arribar a una entesa amb el Govern espanyol per assegurar els recursos.

Un extra per a emergències

Els 1,6 milions d’euros que havia de rebre Catalunya s’havien de destinar a emergències socials que ja s’havien concretat. Eren per a migracions, sensellarisme i polítiques socials d’atenció a dos col·lectius en els quals es cronifica la pobresa: la infància i la gent gran. A més, la Taula del Tercer Sector nega que Catalunya tingui sobrefinançament. La presidenta de la plataforma d’entitats, Francina Alsina, assegura el contrari: “Catalunya recapta 70 milions d’euros a través de la casella de finalitats socials, dels quals ha de rebre 45 però en realitat acaba rebent 31“, explica.