Ha durat poca estona, ni mitja hora, però n'hi ha hagut prou per deixar negats aquells que es trobaven a l'intempèrie. La tempesta d'aquesta tarda es podria considerar normal per l'època de l'any, (la tromba d'aigua s'ha format per l'embossament d'aire fred a les capes altes de l'atmosfera), el cas, però, és que aquest aiguat ens deixa unes dades totalment anòmales. MARCOS AMORES, meteoròleg de BTV "Es dóna la circumstància que amb els litres que han caigut avui aquest mes de juliol ja és el més plujós de tot el 2014, curiosament quan el mes de juliol és el més sec. Això només ha passat dues vegades: el 1932, segons dades de l'Observatori Fabra, i en altres indrets el juliol de 2002." Pluges que han agafat molts a contrapeu. "No ens ho esperàvem. Sóc d'Holanda, he vingut amb la família i hem comprat el paraigua fa cinc minuts." La tempesta s'ha vist atiada pel vent i ha anat acompanyada d'unes temperatures inusualment baixes per l'època de l'any. Abans de la tromba d'aigua la ciutat registrava 24 graus, després, 19. En mitja hora s'ha passat de la temperatura més alta a la més baixa del dia. "Està bé perquè no tinc calor. La pluja és bona per a mi." De fet, sempre hi ha aquell valent a qui no l'espanten les condicions climatològiques adverses, a prop dels que es refugien en espera que passi tot plegat. Reaccions tan diverses com el repartiment de la pluja entre els barris, ja que mentre que uns veien caure cortines d'aigua... en altres indrets no n'ha vist gairebé ni una gota.

Les tempestes han tornat a visitar la ciutat, un dia més. L’embossament d’aire fred a les capes altes de l’atmosfera ha reactivat les tempestes al migdia i la tarda d’aquest dimarts. Es tracta d’un embossament d’aire fred molt poc usual. L’organització francesa Keraunos, que es dedica a analitzar fenòmens meteorològics forts, ha realitzat un estudi en què conclou que es tracta de la bossa d’aire fred més potent dels últims 60 anys per a un 28 de juliol.

Avui les tempestes s’han iniciat a la Garrotxa i han anat avançant cap al sud, i han afectat de ple les comarques de la Selva i el Maresme, on s’han tornat a repetir algunes riuades.

A Barcelona ens han arribat més tard. El vent, que ha bufat fort amb cops superiors als 50 km/h, alimentava la tempesta que ha descarregat amb intensitats altíssimes. En pocs minuts s’han acumulat gairebé 10 l/m² amb unes intensitats que superaven els 100 mm/h, cosa que vol dir que, si s’hagués mantingut aquesta intensitat, s’haurien acumulat més de 100 litres en una hora. Amb l’arribada de la pluja la temperatura ha baixat en picat, i es dóna la curiositat que avui entre la temperatura màxima i mínima del dia hi ha només 33 minuts de diferència. En aquest espai de temps el mercuri ha baixat dels 25ºC als 19ºC.

Aquestes tempestes formaven una línia perfecta que anava resseguint el riu Besòs camí del mar formant un núvol característic d’aquestes situacions, el cumulonimbus arcus, que rep el seu nom de la forma que té.

No ha plogut de la mateixa manera a tot Barcelona. De fet hi ha indrets on gairebé no ha caigut ni gota. Els barris marítims i els de la vora del riu Besòs han estat, sense cap mena de dubte, els més afectats.

Amb la pluja caiguda d’aquesta tempesta alguns observatoris han aconseguit una fita molt poc usual. El mes de juliol, climàticament el més sec de tot l’any, s’ha convertit de moment, a falta de la tardor, en el mes més plujós d’aquest any 2014.