Treballar des de casa ha estat una novetat per a moltes persones durant aquest confinament. Alguns encara continuaran teletreballant per ajudar a mantenir les distàncies de seguretat a les oficines. Per qui no hi estava acostumat, l’experiència també ha posat a prova la seva esquena. Muntar-se l’oficina a casa ha estat un repte i, al marge de la conciliació, no tothom comptava amb un espai adaptat i una cadira adequada per a tantes hores de feina davant la pantalla.

Fisioterapeutes, quiropràctics i altres especialistes també han notat les conseqüències d’aquesta modalitat de treball. Els pacients amb mal d’esquena han augmentat, la majoria per problemes posturals i d’estrès emocional. Cervicals, dorsals i espatlles són les zones més afectades per posicions forçades davant de l’ordinador. Tot i que les lumbars també pateixen, sobretot per la falta de moviment.

Però no només la columna vertebral s’hi veu afectada. Segons l’Ariadna d’Ocon, quiropràctica, el sistema nerviós i, per tant, la salut en general també en poden patir les conseqüències: “Ens trobem amb molts pacients que venen amb mal d’esquena, però també amb problemes d’insomni, de digestió, de concentració i estrès emocional, evidentment.”

La norma del 90-90-90

Un dels factors que més influeixen en aquest tipus de dolors és la postura a l’hora de seure. En aquest sentit, escollir una cadira adequada és essencial. Però també cal tenir en compte altres recomanacions. La norma del 90-90-90 és molt útil per recordar la posició adequada davant l’ordinador. Quan seiem hem de tenir la cadira a prop de la taula i mantenir l’esquena dibuixant una “L”, en un angle de 90 graus respecte a les cames. Els genolls també haurien de respectar aquest angle de 90 graus, igual que els braços, amb els avantbraços sempre recolzats a la taula.

Descansos cada 40 minuts

Un altre dels consells que fan els experts és fer una pausa cada 40 minuts per aixecar-nos de la cadira. Aquestes pauses han de servir per moure’ns i així evitar una sobrecàrrega a les articulacions. A més, també es poden fer alguns estiraments. Per exemple, estirar els braços amunt amb les mans entrellaçades per estirar la part dorsal, flexionar el tronc a dreta i esquerra o estirar els braços cap endavant pressionant el palmell de la mà amb la mà contrària per exercitar braços, mans i dits.

Establir horaris

En tot cas, un dels principals problemes del teletreball és la dificultat per diferenciar vida laboral i familiar. Això provoca que molta gent estigui connectada davant de l’ordinador més temps de l’habitual. Per això, establir horaris i evitar dedicar-hi més hores de les que es farien a l’oficina són la millor recomanació.