El 2015 la Fundació Pare Manel es va aliar amb La Roda i l’Associació Comunitària de Verdum per crear un grup de teatre social al barri. El primer objectiu era treballar amb adolescents la gestió de conflictes i de sentiments com ara angoixes i pors, però s’hi van afegir més aspectes socials en afegir-hi al projecte la gent gran.

El resultat de l’experiència ha estat positiu per a tothom. Per això han mostrat el valor que té per a les dues generacions compartir escenari a través del documental ‘Trencant barreres’, que es pot veure a YouTube.

El documental sencer ‘Trencant barreres’

Inicis complexos

Tot i això, el projecte va haver de superar una primera etapa d’adaptació i comprensió mútua entre les dues generacions. “Els adolescents van arribar molt rebels, feien molt soroll i les dones grans estaven una mica espantades, no sabien si podrien treballar amb ells —recorda Anna Corbella, de la Fundació la Roda— però de mica en mica, elles van baixar el llistó, van comprendre que devien comportar-se així per alguna raó, i ells van baixar el llistó, també”. “Ara som com les seves iaies“, explica orgullosa Trini Tomás, una de les participants del Teatre Social de Verdum.

Aprendre a entendre’s

Precisament els joves agraeixen de l’experiència d’haver tractar amb la gent gran. Alguns reconeixen que abans ni els saludaven i en canvi ara queden o parlen amb les participants del grup del Teatre Social de Verdum.

Una de les coses més importants que he après ha estat socialitzar-me millor, i tenir més contacte amb la gent gran
Umar Nawaz, membre del Teatre Social de Verdum

Un projecte enriquidor

A les sessions de teatre social han tractat temes com l’assetjament escolar o s’han posat a la pell de l’altra generació. Això, i el treball de l’associació Impacta T, encarregada de dirigir els assajos, ha aconseguit transformar els participants.

M’ha donat vida. Era una persona tímida, tot em feia por, però amb aquesta energia i bona companyonia he anat agafant forces, forces i forces i ara em trobo capaç de tot
Trini Tomás, Teatre Social de Verdum

“Per a mi ha estat una barreja d’emocions. Des dels nervis amb què entràvem a com sortíem de tranquils”, assegura el jove Mark López.

Membres del Teatre Social de Verdum durant un assaig que apareix al documental

Cinc anys de trajectòria i una pandèmia

El documental repassa la trajectòria dels cinc cursos del Teatre Social de Verdum. Amb les restriccions sanitàries el projecte es troba en pausa, tot i que les directores han mantingut el contacte amb els participants, sobretot els joves, i s’han fet coses en línia. Tanmateix hi ha la voluntat i les ganes de reprendre’l tan aviat sigui possible. “Ara ho trobo a faltar, aquella energia, que també et dona vida”, somriu la Trini Tomàs.