El mercat d'avui ha estat més reivindicatiu que mai. Les mesures que va anunciar el govern municipal aquest dimecres per fer front al top-manta, com per exemple multar els compradors, han generat indignació entre el col·lectiu i les entitats que li donen suport. Durant la protesta s'ha llegit un manifest en què el sindicat que aplega uns 250 manters, assegura que se senten enganyats i utilitzats per l'equip de govern. Diuen que els van prometre mesures socials però que en realitat han optat per la repressió policial. KHALIFA KHA KLANDESTINO, manter "El sistema no nos reconoce no podemos trabajo, a cualquier sitio que vamos no nos dan trabajo, ¿y ahora qué hacemos?, ¿vamos a ir robando?, ¿qué quereis que hagamos? Estamos vendiendio nuestras cosas." ÀUREA MARTÍN, Xarxa Solidària Tras La Manta "Pensem que no ens prenen seriosament, estan passant de nosaltres, som blanqueig de cara als moviments socials, i pensen que fent-nos entrar a l'Ajuntament de tant en tant, sembla que siguin encara un Ajuntament de canvi." "Una altra de les entitats presents a la Taula de Ciutat, SOS Racisme, també ha criticat la presentació de les conclusions per l'Ajuntament de manera unilateral. A través d'un comunicata han denunciat també la criminalització social i mediàtica que pateixen els venedors ambulants." També han rebut el suport explícit d'un comerciant del Raval i de la CUP. MARIA ROVIRA, regidora de la CUP "La política de la repressió i de la por cap aquest col·lectiu no en cap cas és la solució, i per tant, creiem que cal condemnar les accions que s'estan duent a terme per part de l'Ajuntament de Barcelona." ERNEST MORERA, comerciant "La nostra activitat no es veu perillada pel top-manta, es veu perillada per les grans superfícies, les multinacionals, la marca Barcelona." En aquesta mobilització els manters han tornat a deixar clar que continuaran amb aquesta activitat, perquè és l'única via que tenen per guanyar-se la vida.

Els manters han convocat aquesta tarda a la Rambla un “mercat rebel” en què ofereixen a tothom els seus productes amb la col·laboració dels col·lectius que els donen suport, com la xarxa Tras La Manta o l’Espai de l’Immigrant. Abans, el Sindicat Popular de Venedors Ambulants ha reaccionat amb contundència a la roda de premsa de dimecres passat a l’Ajuntament presentant conclusions de la Taula de Ciutat per a l’abordatge de la venda irregular constituïda al desembre. En aquesta taula participaven tant les entitats que representen aquests col·lectius com les federacions de comerciants i també els grups polítics municipals, a excepció del PP i Ciutadans.

Abans de començar el “mercat rebel”, hi han fet una roda de premsa davant d’una trentena de periodistes. Un dels portaveus del Sindicat Popular, en Khalifa, ha insistit que “la venda ambulant no és un delicte, sinó una forma de guanyar-nos la vida” i que “els que roben són els polítics i a ells no els diuen res”. L’advocat Andrés García Berrio, del centre Iridia, ha dit que el 2010 es va aconseguir despenalitzar el “top-manta”, però que l’any passat es va tornar a criminalitzar el col·lectiu i que ara cal tornar a lluitar per una regulació diferent, amb un canvi de l’ordenança de civisme i la fi de la persecució policial. Un comerciant del Raval, Ernest Morera, ha pres la paraula per aclarir que ell no se sent gens perjudicat pel “top-manta” sinó per les grans superfícies i la projecció que es fa de la marca Barcelona.

La protesta compta amb el suport de la CUP i els tres regidors cupaires a l’Ajuntament de Barcelona participen al “mercat rebel”. La regidora Maria Rovira ha estat l’encarregada d’expressar la solidaritat de la CUP amb el col·lectiu, la condemna de la persecució policial i la proclama que “la repressió no és el camí”.

SOS Racisme també critica avui en una nota la convocatòria “unilateral” d’una roda de premsa per presentar unes conclusions que no s’havien compartit, discutit ni validat amb la resta de membres de la Taula. El Sindicat de Venedors va més enllà i assegura que tot plegat només serveix per “fer creure que aquest govern està donant alternatives”, quan “només és pura propaganda que busca titulars de premsa”. Una representant del col·lectiu Tras La Manta ha explicat aquesta tarda davant dels mitjans de comunicació a la Rambla que l’Ajuntament els va enviar dimecres per correu electrònic a les vuit de la tarda les conclusions que al matí havien anunciat a la premsa.

Segons el col·lectiu de venedors a la manta, dels plans ocupacionals de què parla l’Ajuntament només podrien beneficiar-se’n una desena de persones (i se suposa que 40 més al llarg d’aquest any, amb la constitució d’una cooperativa). Diuen que ni tan sols els serveis socials municipals saben on i quan començaran a impartir-se aquests plans ocupacionals, que consideren una cortina de fum. Asseguren que ells han dut diverses propostes a la taula, com canviar de productes o oferir mercats al carrer els caps de setmana, que no han estat valorades. I en tot cas consideren aquests suposats plans socials insuficients, atès que hi ha fins a 250 persones al Sindicat Popular de Venedors Ambulants.

El Sindicat Popular denuncia que l’anunci d’intensificar les multes als compradors del “top-manta” només portarà més repressió policial, ara no només de la Guàrdia Urbana sinó també dels Mossos d’Esquadra, “per no aparèixer com a únic agent responsable dels dispositius”, diuen. SOS Racisme denuncia també la “criminalització mediàtica i social del col·lectiu de venedors” i la manca d’alternatives per als manters estrangers que es troben en una situació administrativa irregular. Aquesta ONG demana que l’Ajuntament de Barcelona, si cal, actuï contra els manters per la via de la sanció administrativa, però no denunciant per via penal els delictes contra la propietat industrial.