Amb una cistella metàl·lica al capdamunt d’un pal es pesquen les taronges, una a una. És la tasca dels voluntaris que participen en l’espigolada comunitària de tarongers amargs de Barcelona. La clau és evitar que les taronges caiguin a terra perquè no es facin malbé. Tot i que són bordes i no es poden menjar directament, les taronges es poden aprofitar per fer-ne melmelada.
Aquest diumenge els espigoladors han treballat als carrers d’Horta-Guinardó, un districte que enguany s’ha sumat al programa Mans al verd, impulsat per Parcs i Jardins. El mateix es fa a sis districtes més entre els dies 6 i11 de febrer ara que les taronges dels més de 3.300 tarongers de la ciutat ja han madurat. Mireia Abril Janer, la tècnica responsable del programa, explica que el missatge que es vol enviar és que “les taronges són sanes i la ciutat és comestible, perquè els tarongers es tracten amb molta cura, sense productes químics”.

Pel regidor del districte, Lluís Rabell, la iniciativa també és una manera de conscienciar la ciutadania de la riquesa natural de la ciutat, que inclou arbres fruiters dels quals cal tenir cura. La recollida no seria possible sense la col·laboració de la Fundació Espigoladors, que vetlla per evitar el malbaratament alimentari als camps i, en aquest cas, també a la ciutat.
De fet, totes les taronges es processaran ara a l’obrador dels espigoladors i es convertiran en la melmelada La Marga. Cada districte té la seva, feta de les seves taronges, amb un color que l’identifica. L’any vinent, Horta-Guinardó també en podrà presumir. Es repartiran, com sempre, a entitats socials que treballen amb col·lectius vulnerables.

Cinc tones de taronges i 12.000 pots de melmelada
El 2024, en la darrera espigolada, es van recollir 5.375 quilos de taronges i gairebé 600 voluntaris hi van participar. Això va permetre fer 12.400 pots de melmelada de taronja amarga, que es van repartir a entitats socials. A Barcelona hi ha uns 3.300 exemplars de tarongers, el 35 % dels quals estan aplegats al districte de Sant Andreu.