Coincidint amb el Dia Mundial de la Sida, aquest dimarts al matí tant l’Ajuntament com la Generalitat han desplegat el Tapís Memorial de la Sida, que organitza des de fa anys l’ONG Projecte dels Noms-Hispanosida. Al consistori, el tapís l’ha estès l’alcaldessa de Barcelona, Ada Colau, acompanyada d’una representació municipal. A la Generalitat, ho ha fet el vicepresident del govern amb funcions de president, Pere Aragonès, acompanyat d’altres consellers.

penó SIDA Generalitat

VIH i coronavirus

Aquest any, la celebració de l’1 de desembre arriba enmig de la pandèmia del coronavirus. De fet, el virus ha incidit en la malaltia. D’una banda, el coneixement que es té sobre el VIH ha permès avançar molt ràpid en la recercerca del coronavirus, segons exliquen des de l’institut IrsiCaixa. La doctora García Prado assenyala que, mentre s’ha estudiat la sida, han acumulat molt coneixement tant pel que fa a desenvolupament de vacunes com a tests diagnòstics i virologia. Això els ha permès tenir a punt moltes tècniques que fan servir al laboratori i només es tractava de canviar un virus per un altre.

Estigma sanitari, laboral i social

D’altra banda, algunes entitats -com el Comitè 1r de Desembre- han alertat que el tancament de serveis d’atenció comunitària durant la pandèmia ha dificultat l’accés a les proves de detecció i abordatges del VIH i les infeccions de transmissió sexual (ITTS). Des de la mateixa entitat tornen a reclamar mesures concretes per millorar la qualitat de vida de les persones amb VIH. Afirmen que encara pateixen l’estigma i discriminació en els àmbits sanitari, institucional, laboral i social.

Actualment, a Catalunya hi ha 33.700 persones diagnosticades amb VIH -471 casos detectats durant el 2019-, una xifra que cau un 23 % respecte de l’any anterior.