La querella arriba després que el passat 22 d’octubre l’Audiència Provincial tombés la decisió del Jutjat d’Instrucció 5 de Barcelona de denegar que cap entitat pogués personar-se en el procés judicial. Amb aquesta denuncia, volen que s’aclareixin els fets ocorreguts el 6 de gener de 2012 al CIE de la Zona Franca, amb la mort d’un jove de Guinea Conakry. En un comunicat, la plataforma, a la qual s’han afegit prop de 150 organitzacions veïnals, polítiques, sindicals o dels drets humans, assegura que la situació a aquests centres “amb prou feines ha canviat”.
També critiquen l’esborrany del reglament que està preparant el Ministeri d’Interior, la qual qualifiquen de “nova mesura de maquillatge dels CIE”. A banda de l'”estètic” canvi de nom (de Centre d’Internament d’Estrangers a Centre d’Estància Controlada d’Estrangers), afirmen que les noves directrius són “totalment insuficients i gens concretes”, i en alguns casos, com el règim de visites i la col·laboració amb entitats socials, serà pitjor del que hi ha ara. Consideren que, malgrat s’hagués aplicat el nou reglament, no s’hauria pogut evitar la mort d’Idrissa Diallo l’any passat o la de Mohammed Abagui el 2010, també al CIE de Zona Franca.
Una polèmica que ve de lluny
Els Centres d’Internament d’Estrangers és on la policia porta els immigrants que troba pel carrer sense permís de residència. Des d’allà són deportats als seus països després de passar-hi fins a 60 dies, però en molts casos són expulsats altre cop al carrer per falta d’acords amb aquests països d’origen. Tot i que no són uns presos, moltes organitzacions humanitàries han denunciat el maltractament que reben els interns.
Fa unes setmanes, precisament, 300 persones es van manifestar davant les portes de CIE de Zona Franca per exigir el tancament d’aquests centres arreu de l’estat, l’única solució, segons la plataforma, per acabar amb aquest tipus de morts. La polèmica, però, ve de lluny. Abans de la mort dels dos joves immigrants a Barcelona, un grup d’interns ja havien iniciat una vaga de fam en contra de suposats maltractaments, i el síndic de greuges ja havia demanat que es revisés la situació d’aquests centres, petició a la qual també es va afegir l’Ajuntament de Barcelona.
Arran de la mort d’Idrissa Diallo, el Ministeri d’Interior va anunciar que regularia novament aquests centres. Ja llavors, aquests canvis als CIE no van convèncer les associacions i ONG’s, que van tornar a manifestar-s’hi en contra.
Falta de transparència
Les organitzacions també han criticat la falta de transparència de les institucions amb els CIE. Al síndic de greuges, Rafael Ribó, se li va denegar la sol·licitud d’entrar a visitar el centre de Zona Franca, encara que setmanes més tard els mitjans de comunicació i diversos partits polítics van poder veure de primera mà el seu funcionament.