En un acte dimarts en reconeixement als 30 anys de competències penitenciàries de la Generalitat, Gordó es va referir al tancament de la Model com “una vella aspiració”. Els veïns de l’Eixample, de fet, s’havien pronunciat a favor del trasllat del centre i de la construcció d’equipaments de forma insistent en els últims anys. El conseller ja havia anunciat fa un any que el centre penitenciari iniciaria el tancament a partir de 2015.

Aquest anunci, doncs, confirma la previsió i acota la data d’inici del desmantellament al primer trimestre de l’any. El nombre d’interns a la Model, però, s’ha anat reduint des de l’octubre de 2013, quan es va començar a destinar els presos que ja complien pena en altres centres de la ciutat i, a la vegada, ha anat baixant el nombre de preventius. Ara, el tancament ha d’anar acompanyat de la construcció de dos centres més, una a la zona del Besòs i l’altra al Baix Llobregat.

La Central Sindical Independent de Funcionaris (CSIF) ha criticat aquest dijous que el Departament de Justícia es plantegi invertir en la construcció de nous centres i la reforma de la presó de dones de Wad-Ras “si encara mantenen un elevat nombre d’interins de vigilància a l’atur” i se’ls manté la “retallada del 15% del sou i de la jornada. El sindicat ha explicat que, mentre el conseller “lloava la tasca del professionals penitenciaris”, quatre funcionaris van ser agredits a la presó de Lledoners.