L’arribada massiva de menors estrangers no acompanyats a Catalunya es multiplica durant els mesos d’estiu. L’any 2018 els serveis de la Direcció General d’Atenció a la Infància i l’Adolescència (DGAIA) van quedar desbordats al setembre per la gran quantitat de joves que necessitaven atenció. No hi havia prou places als centres dedicats a aquests menors i, en alguns casos, van haver de dormir en comissaries dels Mossos d’Esquadra. Les administracions van reaccionar-hi i una de les mesures va ser la cessió d’uns barracons del Consorci d’Educació de Barcelona a la DGAIA amb capacitat per a 60 persones. L’espai, situat a la Nova Esquerra de l’Eixample, ha funcionat com un punt provisional de primera atenció que posteriorment derivava als joves a d’altres centres.

DGAIA nega problemes amb els veïns

Des de la DGAIA neguen que el tancament es degui a desavinences entre l’Ajuntament de Barcelona i la Generalitat, ni tampoc a conflictes amb els veïns. De fet, alguns dels menors fins i tot havien participat al Mercat de Pagès que organitza l’espai Germanetes al barri. Segons apunten des de la Generalitat, l’acord de cessió era només provisional i aquest cap de setmana el centre Nur ha tancat portes. Durant la darrera setmana s’han traslladat els nois a d’altres centres i, a partir d’ara, els mòduls prefabricats tornaran a ser gestionats pel Consorci amb la intenció de dedicar-los a l’àmbit de l’ensenyament.

Un nou centre a la Zona Franca el juny

El Departament de Treball, Afers Socials i Famílies informa que està treballant perquè hi hagi un nou centre d’emergència a Barcelona. A finals de juny està previst que la DGAIA obri un Centre d’Atenció Immediata (CAI) a la Zona Franca que ja ha rebut crítiques del Col·legi d’Educadors Socials que consideren que estarà infradotat.