Escolta aquesta notícia

Arribar a l’edat de la menopausa no implica necessàriament tenir fogots, hipertensió, colesterol elevat o pèrdua de desig sexual. Ho afirma la Lucía Zamora, llevadora del CAP Pare Claret, qui assegura que “hi ha tants climateris com dones”.

Zamora creu que a poc a poc es va lluitant contra els tabús associats a la menopausa i al climateri, un concepte per definir totes les etapes de la menopausa: abans, durant i després, i afegeix que “avui les dones que tenim menopausa som moltes, tenim més consciència i ganes de saber-ne més”.

“Veure que no estàs sola i poder compartir-ho”

La Cris és una d’aquestes dones de les quals parla la Lucía Zamora. Ha assistit al taller Climateri, vida i salut, al CAP de Gràcia, impulsat per l’Institut Català de la Salut i conduït per la Lucía Zamora, en fa un bon balanç: “M’ha servit per posar nom a coses que em passaven i a veure que no soc un bitxo raro. També afirma que l’ha ajudat compartir-ho amb més dones”.

L’Ina és una de les altres assistents al taller. Assegura que li ha servit per acabar amb l’insomni que patia i recalca que “han estat un parell d’hores que m’he pogut dedicar a mi”. Segons Zamora “moltes dones arriben a la menopausa espantades” o fins i tot enfadades “perquè no s’han sentit ben ateses pels professionals de la salut”. També la Merche ha assistit a aquestes sessions i, de moment, “he deixat de fumar i faig molt exercici”, rebla contenta.

Actualment a Catalunya hi ha més de 708.000 dones d’entre 45 i 55 anys —les edats habituals entre les quals es produeix la menopausa fisiològica. Al llarg del 2024 628 dones van participar en aquests tallers.

La llevadora és taxativa: “Ni el climateri és una anomalia ni la menopausa és una malaltia” i aclareix que es tracta d’una etapa llarga de la vida i que al principi hi pot haver un període de crisi amb sensacions que poden ser molt intenses i “no et donen temps d’adaptar-te fins que no passa un temps“.

L’exerci físic i la gestió emocional, innegociables

De cara a una millor adaptació, Zamora assegura que “no podem continuar alimentant-nos com ho fèiem quan teníem la regla”. Recomana disminuir hidrats de carboni i augmentar proteïnes i greixos saludables. Aquesta professional també incideix en “fer exercici físic, especialment de força i dedicats a protegir el sòl pelvià”. I, per últim, i el més important, recalca, és la gestió emocional.

Tendència a la medicalització d’aquesta etapa

Des del CAP afirmen que hi ha una tendència a la medicalització i a treure benefici al voltant de la menopausa. Zamora creu que no tota la simptomatologia respon a la menopausa i al climateri, sinó que hi ha molts factors i aclareix que “no sempre necessitarem suplements o tractaments farmacològics”.

Aquesta llevadora admet que hi ha factors genètics que fa que algunes dones tinguin una simptomatologia molt accentuada i que no milloren després d’haver provat els tractaments més senzills com la fitoteràpia o un canvi d’alimentació, entre d’altres. “S’ha de valorar individualment cada cas”, diu.

Comparteix a: